Christophe Peeters
Nicolas Maeterlinck

Akkoord over uitstap van stad Gent bij Publilec

De stad Gent heeft een akkoord bereikt over de uitstap uit de intercommunale Publilec en een regeling van de pensioenen van onder meer de stadsregie EGW. Dat heeft schepen van Financiën Christophe Peeters (Open VLD) bekendgemaakt.

Publilec is de moedermaatschappij van Publipart, een vennootschap die begin dit jaar volop in de belangstelling kwam, toen bleek dat de politici in de raad van bestuur grote vergoedingen opstreken. Het  schandaal kostte onder meer de kop van schepen en kandidaat-burgemeester Tom Balthazar (SP.A).

De stad Gent werkte op dat moment al aan een uitstap uit Publilec, omdat het stadsbestuur niet langer aanwezig wil zijn in de sector van de energie­productie. In februari had Gent 12,14 procent van de aandelen van Publilec in zijn bezit.

De uitstap zorgde voor kopzorgen door een verschil van zo'n 20 miljoen tussen de boekwaarde en de reële waarde van de Gentse aandelen in Publilec, toen geschat op zo'n 43,4 miljoen euro.

Pensioenregeling

De onderhandelingen zijn nu rond. Door de uitstap zal Gent 27,3 miljoen euro ontvangen plus nog een dividend van 1,3 miljoen voor 2018. De voorbije jaren waren er al betalingen van meer dan 11 miljoen euro gedaan aan de stad, zodat die in totaal 40 miljoen euro zal ontvangen voor de uitstap.

In het akkoord is ook een regeling voor de pensioenen opgenomen. Gent neemt de pensioenen over van de Vlaamse personeelsleden en ontvangt daarvoor 18,3 miljoen euro. Daarin is een buffer van 3,2 miljoen voorzien. Als die niet aangesproken hoeft te worden, dan gaat dat geld naar het algemene pensioenfonds van de stad Gent.

Meest gelezen