Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Almaar meer agressie tegenover Antwerps stadspersoneel

In Antwerpen krijgen de stadsdiensten almaar vaker te maken met agressie. Zo waren er vorig jaar bijna 200 meldingen meer dan in 2014, toen een digitaal meldpunt voor verbale of fysieke agressie werd ingevoerd.  

Sinds de invoering van een digitaal meldingssysteem om gevallen van verbale of fysieke agressie te registreren kent het aantal incidenten een enorme stijging. Zo waren er vorig jaar 443 meldingen, in 2014 waren dat er 266. Die cijfers werden bekendgemaakt op vraag van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang). Het overgrote deel gaat over burgers die dreigen of verbaal agressief en onbeschoft zijn.

Vooral de medewerkers van het Antwerpse OCMW krijgen het vaak hard te verduren. Het probleem wordt daar dan ook ernstig genomen. “Wij hebben bij onze medewerkers aangedrongen om elk feit te melden, dat zal zeker zijn rol spelen in de cijfers”, zegt OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). “Maar je ziet wel dat een aantal mensen bij ons aan de loketten staan  met meer agressief gedrag dan vroeger het geval was”, bevestigt hij nog.

Het OCMW van Antwerpen heeft dan ook maatregelen genomen om
de agressie in te perken. “Wij hebben onze medewerkers dit jaar een opleiding gegeven waarin heel duidelijk gesteld wordt dat de dienstverlening moet gestopt worden bij het minste teken van agressie. Er is ook een ordegesprek met de betrokkene, waarbij die op zijn of haar gedrag wordt aangesproken”, aldus nog Duchateau. OCMW-kantoren worden ook al langer zo ingericht dat er een vluchtweg is voor de medewerkers. Zij kunnen ook gebruikmaken van een stil alarm om hun collega’s te waarschuwen  wanneer het dreigt verkeerd te lopen.

Meest gelezen