Cyril Ramaphosa wordt de nieuwe leider van het ANC en mogelijk ook van Zuid-Afrika

Op een congres van de regeringspartij ANC in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg heeft een meerderheid van de aanwezigen voormalig vakbondsman en zakenman Cyril Ramaphosa tot nieuwe voorzitter verkozen. Dat brengt hem in "pole position" voor het presidentschap.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Er waren twee kandidaten: naast Ramaphosa was Nkosazana Dlamini-Zuma, de ex-vrouw van huidig president Jacob Zuma, kandidaat. Zij had de steun van haar gewezen man die nu nog de partij leidt.

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar vanmiddag werd bekendgemaakt dat een meerderheid van de ANC-leden voor Ramaphosa heeft gestemd. Hij wordt dus de nieuwe voorzitter van het ANC.

Dat is de grootste partij van Zuid-Afrika al sinds het einde van de Apartheid begin de jaren 90 en leverde sindsdien alle presidenten. Ramaphosa is dus goed geplaatst om als ANC-topman huidig president Jacob Zuma op te volgen bij de volgende presidentsverkiezingen in 2019.

Van Ramaphosa wordt verwacht dat hij een meer zakelijke en minder ideologische koers zou gaan varen met het ANC en Zuid-Afrika, althans toch meer dan dat het geval was onder huidig president Jacob Zuma. De machtspositie van het ANC wordt intussen ook uitgehold door de vele corruptieschandalen van de voorbije jaren.

Strijder tegen apartheid en zakenman

Matamela Cyril Ramaphosa werd in 1952 geboren in Soweto en kwam als student terecht in het protest tegen het blanke minderheidsbewind in Zuid-Afrika. Hij belandde een paar keer in de gevangenis en rees snel in de rangen van de anti-apartheidsbeweging ANC.

Hij was de oprichter en drijvende kracht van een erg machtige vakbond van mijnwerkers die hij in lijn bracht met het ANC. Begin de jaren 90 was hij de onderhandelaar van het ANC die met het blanke apartheidsbewind onderhandelde over de overgang naar een multicultureel Zuid-Afrika.

De verkiezing van ANC-leider Nelson Mandela tot president van Zuid-Afrika luidde een nieuwe periode in. Toen Mandela ontslag nam, was Ramaphosa kandidaat om hem op te volgen, maar hij verloor de interne strijd binnen het ANC aan Thabo Mbeki. Daarop verliet Ramaphosa teleurgesteld de politiek en stortte hij zich met succes in het zakenleven. Hij is nu een van de rijkste mensen in Zuid-Afrika, maar botste daarbij al eens met zijn vroegere strijdmakkers in de vakbonden. Tien jaar geleden keerde hij dan terug in de hogere regionen van het ANC en dat loont nu blijkbaar.

Meest gelezen