The Associated Press

Een jaar na aanslag op kerstmarkt in Berlijn: een jaar van blunders

In Duitsland ontmoet bondskanselier Angela Merkel vandaag de familieleden van de slachtoffers van de aanslag op een kerstmarkt een jaar geleden. Dat gebeurt achter gesloten deuren, maar er is veel woede omdat de veiligheidsdiensten de aanslag hadden kunnen voorkomen.

Het is een moeilijke ontmoeting voor Merkel, want de families verwijten haar dat ze geen brief met medeleven heeft gestuurd na de aanslag. De burgemeester van Berlijn deed dat overigens ook pas twee maanden later, veel later dan de datum waarop de familieleden facturen voor het onderzoek van de slachtoffers kregen toegestuurd.

De grootste woede echter betreft de Duitse veiligheidsdiensten, die er niet in geslaagd zijn om de aanslag te voorkomen. Dat konden ze eigenlijk wel zo blijkt, maar ze hebben dat niet gedaan.

Zo hielden de diensten Anis Amri, de man die met een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt, wel degelijk in de gaten en was bekend dat hij zich via zijn smartphone had aangeboden als "zelfmoordterrorist" aan toplui van de terreurgroep IS in Libië. Ook was bekend dat hij op het internet aanwijzingen bestudeerde om bommen te maken.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Toch werd Anis Amri niet voortijdig opgepakt en dat zou gebeurd zijn op vraag van "buitenlandse inlichtingendiensten". Die wilden Amri volgen om grotere netwerkren van IS-sympathisanten in kaart te brengen en te ontmantelen.

Probleem is dat Amri kort daarop uit het zicht van de Duitse inlichtingen­diensten is geraakt en met een vrachtwagen kon inrijden op de kerstmarkt in Berlijn. Amri ontsnapte, trok via een omweg - onder meer via België - naar Italië, waar hij ten slotte door de Italiaanse politie werd doodgeschoten.

Volgens het Bundeskriminalambt worden er nu nog iets meer dan 200 geradicaliseerde moslims in Duitsland opgevolgd. Zeker 82 onder hen worden als potentieel gevaarlijk beschouwd.

Meest gelezen