Een beetje warmte voor de zeelui

De Gentse mutsenclub heeft 500 mutsen gebreid voor de internationale zeelui. Die worden verdeeld via het Zeemanshuis Stella Maris in Gent en het zeemanshuis van Antwerpen.

In de Gentse mutsenclub breien vrijwilligers al voor het zevende jaar een massa mutsen voor de zeelui. Het is een cadeautje van hart tot hart zegt bezielster Ann Van der Sypt. Het zijn geen gewone mutsen, maar mutsen met een kraag eraan, want een sjaal is veel te gevaarlijk op zee. Bovendien verbruikt een muts met kraag eraan, minder wol dan een sjaal en een muts apart.

Dit jaar worden 500 mutsen verdeeld via het Gentse zeemanshuis en 500 via het Antwerpse. De mutsen worden gevuld met gadgets en snoep en worden aan boord gebracht van de grote zeeschepen.

Het is een kerstcadeautje voor de zeelui die maandenlang van huis zijn en met de kerst de warmte van de familie moeten missen. De mutsen moeten hen letterlijk en figuurlijk een warm gevoel geven.

De reacties van de stoere zeelui gaan van een traantje wegpinken, tot een vraag om aan boord te blijven eten. "En we hebben het al eens meegemaakt dat de kapitein ons aan boord trakteerde op een fles champagne", zegt Ann.

Meest gelezen