Elio Di Rupo: "Dat Labille zich bezighoudt met zijn mutualiteit"

"Labille bij Solidaris (de Waalse socialistische mutualiteit, nvdr.) en Di Rupo in de partij. Dat zal voor iedereen vreedzamer zijn." Zo reageert PS-voorzitter Elio Di Rupo op voormalig minister en partijgenoot Jean-Pascal Labille. Die pleit voor een sterke PS zonder Di Rupo aan het roer. 

Afgelopen weekend liet Labille verstaan dat de PS zich volgens hem niet kan vernieuwen met Elio Di Rupo als voorzitter. Labille (destijds minister in de regering-Di Rupo en momenteel voorzitter van Solidaris) vindt dat Paul Magnette het moet overnemen. Hij kreeg daarvoor steun van Thierry Bodson, de chef van de Waalse socialistische vakbond FGTB.

Veel woorden wil Di Rupo daar niet aan vuil maken. "Dat meneer Labille zich bezighoudt met Solidaris. Labille bij Solidaris, Bodson bij de FGTB en Di Rupo bij de partij. Ik denk dat dat voor iedereen veel vreedzamer zal zijn", zegt de voorzitter van de Franstalige socialisten in de krant La Dernière Heure.

Dat er geen vernieuwing mogelijk zou zijn met Elio Di Rupo als voorzitter, ontkent de sterke man van de PS. "Hoe kan je de dynamiek en de vernieuwing van de kaders binnen de PS niet zien?", vraagt hij zich af. 

In 2019 zijn het voorzittersverkiezingen bij de PS. En Di Rupo - sinds 1999 bijna onafgebroken de voorzitter van de PS - wil van geen vervroegde verkiezingen weten. "Wij zullen er staan in 2019. Ik herinner eraan dat ik de voorzitter ben en dat ik toch enkele jaren ervaring heb."

Meest gelezen