Videospeler inladen...

Erdogan wil Turkse ambassade in Oost-Jeruzalem

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat zijn land een ambassade opent in Oost-Jeruzalem, wat hij als hoofdstad beschouwt van de Palestijnse staat. Hij reageert hiermee op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. India haalt dan weer opvallend de schouders op.

De beslissing van Erdogan is een reactie op de omstreden beslissing van Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en de ambassade van de Verenigde Staten te verhuizen van Tel Aviv naar de historische stad.

Dat heeft veel woede opgewekt in de Arabische en in de moslimwereld en Erdogan heeft zich opgeworpen als een van de koplopers van dat protest. Hij had eerder op de top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking onlangs in Istanbul, de lidstaten van de Verenigde Naties opgeroepen om een ambassade bij de Palestijnse Autoriteit te openen in Oost-Jeruzalem.

Erdogan wil blijkbaar nu de daad bij het woord voegen, maar zet daar geen datum op. "Aangezien Oost-Jeruzalem bezet wordt, kunnen we er niet zomaar onze ambassade openen", luidde het. "Maar de dag nadert dat wij, als God het wil, officieel er onze ambassade openen". Inderdaad, Israël controleert dat stadsdeel en kan al die plannen verhinderen.

India negeert Jeruzalem en dat zint de Arabieren niet

Intussen hebben zowat alle landen negatief gereageerd op de erkenning door VS-president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Eén groot land -India- heeft echter niet gereageerd en dat leidt tot ergernis in de Arabische wereld. De ambassadeurs van Saudi-Arabië, Egypte en Koeweit hebben onlangs in Delhi uitleg gevraagd, maar niet gekregen.

Nochtans was India als "niet-gebonden land" een koploper in de solidariteit met de Palestijnen, al onderhield het ook relaties met Israël. Onder de hindoe-nationalistische regering van premier Narendra Modi is dat veranderd. Officieel is Modi nog altijd voorstander van een Palestijnse staat, maar hij vermijdt elke referentie naar Jeruzalem.

De laatste jaren heeft India een goede relatie met Israël, zowel economisch als militair, en Delhi beschouwt dat land als een natuurlijke bondgenoot tegen de radicale islam en terrorisme en een strategische partner in de regio.

Meest gelezen