Videospeler inladen...

Europese Commissie onderzoekt Nederlandse belastingafspraken Ikea

De Europese Commissie opent een onderzoek naar twee fiscale rulings die de Nederlandse belastingautoriteiten hebben toegekend aan de Zweedse meubelgigant Ikea. Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager vermoedt dat het bedrijf daardoor minder belastingen hoefde te betalen en zo een oneerlijk voordeel ten opzichte van concurrenten verkreeg. In een eerste reactie stelt het bedrijf dat het belast is "conform de Europese regels".

"Alle ondernemingen, groot of klein, multinational of niet, moeten hun eerlijk deel van de belastingen betalen. Lidstaten mogen niet toelaten dat bepaalde ondernemingen minder belastingen betalen door hen toe te staan hun winsten kunstmatig naar een ander land te verschuiven", zo verklaart Vestager in een persbericht.

Het onderzoek richt zich meer bepaald op Inter Ikea, dat via de in Nederland gevestigde dochteronderneming Inter Ikea Systems de franchise­vergoedingen int die alle winkels wereldwijd betalen voor het gebruik van het bekende handelsmerk. Volgens de voorlopige bevindingen van de Commissie zou de Nederlandse fiscus in 2006 en nadien in 2011 rulings hebben afgegeven die de belastbare winst van Inter Ikea Systems aanzienlijk hebben verminderd. De ruling uit 2006 maakte het mogelijk een aanzienlijk deel van de franchisewinst te verschuiven naar Luxemburg, en vanaf 2011 naar Liechtenstein.

Vestager verzocht Nederland vorig jaar een eerste keer om informatie over de fiscale behandeling van Ikea, nadat de Europese groenen met een rapport over de fiscale constructies van de Zweedse meubelgigant op de proppen waren gekomen. Volgens dat rapport zou IKEA van 2009 tot en met 2014 minstens één miljard euro aan belastingen hebben ontweken in Europa.

De Commissie richt het vizier al jaren op de belastingafspraken die de lidstaten met multinationals maken. Die rulings vormen an sich geen probleem, maar de Commissie wil erover waken dat multinationals op die manier geen selectief voordeel verkrijgen dat buiten het bereik blijft van de concurrentie. Dan wordt immers de eerlijke concurrentie op de Europese markt verstoord.

Zo moest Nederland vorig jaar al 25 miljoen euro terugvorderen van koffieketen Starbucks. Vooral het offensief tegen de fiscale behandeling van Apple in Ierland sprong echter in het oog. De Commissie eist dat de Ierse fiscus liefst 13 miljard euro aan onterechte belastingvoordelen terugvraagt. Ook België werd al gedwongen om geld terug te vorderen van tientallen bedrijven die genoten van de zogenaamse overwinstrulings.

Meest gelezen