Franse regering eist 10 miljoen euro van Amazon

De Amerikaanse onlinegigant Amazon moet voor de handelsrechtbank in Parijs verschijnen. Het Franse ministerie van Economie heeft een dagvaarding naar het bedrijf gestuurd, "wegens een significant onevenwicht" in de relaties met bedrijven die hun producten via het platform te koop aanbieden.

Aan de dagvaarding ging twee jaar onderzoek vooraf, zegt Loïc Tanguy, directeur bij het ministerie. Volgens hem zijn de clausules van Amazon "onevenwichtig" en dus verboden volgens het Franse handelsrecht.

De website van Amazon in Frankrijk krijgt dagelijks zo'n 3,6 miljoen bezoekers over de vloer. Andere handelsplatformen zoals Cdiscount en Rue du Commerce hadden ook clausules die in strijd waren met de wet. Die zijn intussen aangepast, bevestigt Tanguy. "Maar bij Amazon zijn de inbreuken ernstiger en dus hebben we beslist het bedrijf voor de rechter te slepen."

Meest gelezen