Le Soir: "De PS speelt met vuur"

De PS loopt het risico op een algemene destabilisering, nadat oud-minister Jean-Pascal Labille openlijk het leiderschap en de strategie van de Franstalige socialisten in vraag heeft gesteld. Dat is te lezen in een commentaarstuk in de Franstalige krant Le Soir. 

Een "interview-choc". Zo noemt politiek journalist David Coppi van Le Soir het interview van afgelopen weekend waarin Labille stelde dat vernieuwing binnen de PS niet kan met voorzitter Di Rupo nog aan het roer. Hij kreeg steun van de topman van de Waalse socialistische vakbond FGTB.

Coppi ziet een "drukkende tendens die vrijwel alle socialistische formaties in Europa verslindt", schrijft hij in zijn commentaarstuk. "Er is geen uitzondering. Zelfs niet de Belgische PS, lange tijd een partij die model stond voor massa en organisatie."

Volgens de politiek journalist van Le Soir moeten de socialistische families in Europa zich "transformeren, openen en aanpassen aan de nieuwe tijden", maar zijn ze "vooral het theater van verscheuring, ruzies en afrekeningen". En ook de Belgische Franstalige socialisten van de PS worden erdoor getroffen, stelt Coppi vast.

"Na een Chantier des idées (recent proces van inhoudelijke politieke vernieuwing binnen de PS, nvdr.) onder leiding van Elio Di Rupo en het aannemen van 170 voorstellen om de partij opnieuw nuttig links te verankeren, heeft deze plotse invraagstelling (de aanval van Labille op Di Rupo, nvdr.) voor sommigen het parfum van een alternatief, maar draagt ze in zich vooral het risico van een algemene destabilisering. De roden spelen met vuur."

Le Soir-cartoonist Kroll vat de teneur van het commentaarstuk treffend samen in een cartoon. We zien Labille (voorzitter van de Waalse socialistische mutualiteit Solidaris) en Thierry Bodson (chef van de socialistische vakbond FGTB) Elio Di Rupo stiekem naar de rand van de afgrond brengen.

Meest gelezen