Dewael‏ over CM Limburg: "Dacht dat verzuiling en politieke verknechting tot verleden behoorde"

Patrick Dewael, fractieleider voor Open VLD in de Kamer, is niet te spreken over de richtlijn van CM Limburg waarin het personeel wordt opgedragen enkel op de CD&V-lijst te staan bij de lokale verkiezingen volgend jaar.

Liberaal - en Limburger - Dewael reageert via Twitter op de richtlijn van de Limburgse afdeling van het christelijke ziekenfonds. "En ik die dacht dat de verzuiling en bijhorende politieke verknechting in Vlaanderen stilaan tot het verleden behoorde", klinkt het daar. Zijn partijgenoot en Vlaams viceminister-president Bart Tommelein reageert ook op Twitter. "Werkgevers die politieke voorkeur opleggen. Terug naar de vorige eeuw?"

Lorin Parys, Vlaams Parlementslid voor de N-VA, vindt de "beknotting van de vrijheid van mening en burgerrechten" door de provinciale afdeling van de CM een jammerlijke zaak. "Zo'n geschreven richtlijn heeft wel het voordeel van de duidelijkheid, in tegenstelling tot onuitgesproken regels die soms gelden", aldus Parys. "Ik zie echt niet in waarom je de waarden van de CM niet zou kunnen naleven als je op een lijst van N-VA, Groen of zelfs SP.A zou staan."

Het nationale bestuur van de CM heeft van zijn kant CM Limburg teruggefloten. "Zo'n beperking kan niet", klinkt het. Al ontkent personeelsdirecteur Alain Florquin dat de verzuiling weer om de hoek komt loeren. "Wij zijn geen eenheidsworst meer. Je kan dus van mening verschillen. Maar als medewerkers zich verkiesbaar stellen, vragen we wel dat ze respect hebben voor de normen en basiswaarden van onze organisatie en de bestaansreden."

Vanuit de christendemocratische partij CD&V is er (nog) geen reactie op de kwestie.

Meest gelezen