Archieffoto

Drie bonden op straat tegen pensioenhervormingen: "Kom niet met de auto naar Brussel"

De politie van Brussel verwacht vandaag grote verkeershinder in het centrum naar aanleiding van de betoging van de drie vakbonden tegen de pensioenhervormingen. De politie raadt de mensen aan om niet met de auto naar Brussel te komen. 

De drie vakbonden komen samen op straat om te betogen tegen de pensioenhervormingen van de regering-Michel. Er worden tienduizenden betogers verwacht. De politie van Brussel waarschuwt dan ook voor grote hinder op de drukke verkeersassen.

Klassieke traject

"De betoging vertrekt in de buurt van het Noordstation en volgt het klassieke traject naar het Zuidstation, waar de manifestatie ontbonden wordt", zegt Ilse Vande keere van de Brusselse politie.

"Dat betekent dat enkele belangrijke assen zoals de Koning Albert II-laan, de Kruidtuinlaan, de Pachecolaan, de Berlaymontlaan, en de Zuidlaan zullen worden aangedaan. Dat zal zware verkeershinder meebrengen en daarom vragen we om Brussel met de auto zoveel mogelijk te mijden en bij voorkeur het openbaar vervoer te gebruiken."

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht dat de metro's en de meeste bussen en trams normaal zullen rijden. 14 buslijnen en 2 tramlijnen langs het parcours kunnen wel hinder ondervinden en worden mogelijk omgeleid.  

Mogelijk ook hinder bij bus en tram in Vlaanderen

Ook bij de trams en bussen van De Lijn is er morgen mogelijk hinder. Maar die kan erg verschillen van streek tot streek, meldt de Vlaamse vervoers­maatschappij. Zij verwacht dat de hinder het grootst zal zijn in het Gentse en in het Pajottenland.

In de scholen worden weinig gevolgen verwacht van de manifestatie. De onderwijsvakbonden hebben ook opgeroepen om de werking in de scholen niet te verstoren in deze examenperiode. Enkel wie vrij is, wordt gevraagd om mee te betogen.

De scholen hebben ook hun voorzorgen genomen. "Als er leerlingen zouden zijn die hun examen niet kunnen doen, omdat ze er niet geraken met bus of tram, dan is dat een geval van overmacht en daar hebben de scholen de nodige voorzieningen voor getroffen", zegt Marijke Van Bogaert van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Bij de stedelijke kinderopvang in Antwerpen heeft de pensioenbetoging wel gevolgen. "Van de 22 opvanglocaties zijn er 10 volledig gesloten, zegt Winnie Condic-Begels, "3 zijn helemaal open en de rest is gedeeltelijk open. Maar alle ouders zijn ruim op tijd op de hoogte gebracht."  

Brussels Airport

Ook op de luchthaven van Zaventem verwachten ze hinder. Brussels Airport laat via Twitter weten dat de bagageafhandeling morgen wellicht ernstig verstoord is en vraagt de reizigers om, indien mogelijk, alleen handbagage mee te nemen. Ook het verkeer van en naar de luchthaven zal naar alle waarschijnlijkheid hinder ondervinden.

Meest gelezen