AP2013

President Hernández officieel uitgeroepen tot winnaar na controversiële verkiezingen in Honduras

Drie weken na de controversiële presidentsverkiezingen in Honduras heeft het hoogste kiestribunaal (TSE) huidig president Orlando Hernández officieel tot winnaar uitgeroepen. De oppositie weigert die overwinning te aanvaarden.

Het zonder duidelijke reden onderbreken van het tellen van de stemmen en beschuldigingen vanuit de oppositie van verkiezingsmanipulatie leidden de voorbije weken tot aanhoudende protesten.

Bij de verkiezingen op 26 november wezen de gedeeltelijke resultaten lange tijd op een overwinning van oppositiekandidaat Salvador Nasralla, maar het resultaat boog daarna verrassend om naar een zeer lichte meerderheid voor de zittende president Juan Orlando Hernández.

De oppositie erkende het resulataat niet en beschuldigde de regering van verkiezingsfraude.

De kiescommissie hertelde een deel van de stemmen, maar dat veranderde uiteindelijk niets aan het eindresultaat. Hernández komt uit op 42,98 procent, Nasralla op 41,38 procent. Hernández werd dan uiteindelijk officieel tot winnaar uitgeroepen.

Oppositie weigert overwinning van Hernández te aanvaarden

De oppositie weigert om de overwinning van Orlando Hernández te aanvaarden. "We verwerpen in zijn totaliteit de verklaring van het TSE. Het volk erkent Salvador Nasralla als president", zei het hoofd van de verenigde linkse oppositie en oud-president Manuel Zelaya in een reactie. Hij roept ook op tot nieuwe manifestaties.      

Meest gelezen