Videospeler inladen...

Regering met extreemrechtse FPÖ legt de eed af in Oostenrijk

In Wenen heeft de nieuwe coalitie van conservatieven en extreemrechts de eed afgelegd. De 31-jarige conservatief Sebastian Kurz wordt de jongste regeringsleider ter wereld.

Kanselier Kurz en zijn ministers hebben de eed afgelegd bij de groene president Alexander Van der Bellen in diens ambtswoning in de Hofburg in Wenen. De regering lost de vorige coalitie van sociaaldemocraten en conservatieven af.

Er begint dus een nieuw hoofdstuk in Wenen, maar de voorbije dagen werd een minder dan gevreesd extreem programma voorgesteld. De nieuwe regering wil onder druk van de FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) veel strenger optreden inzake asiel en migratie.

Anderzijds heeft kanselier Kurz dan wel duidelijk gemaakt dat er geen referendum komt over het vertrek uit de Europese Unie en dat Oostenrijk een loyale EU-partner zal blijven. Morgen komt Kurz overigens in Brussel kennis maken met de top van de Europese instellingen.

De FPÖ heeft wat gas teruggenomen

Het is al de derde keer dat de FPÖ in de regering komt. Toen dat in 2000 voor de eerste keer het geval was, leidde dat kortstondig tot sancties van de andere EU-lidstaten. U herinnert zich nog de oproep "om niet te gaan skieën in Oostenrijk". Lang heeft dat niet geduurd en nu lijkt Europa zich nauwelijks druk te maken over de aanwezigheid van extreemrechts in de regering.

Toch heeft de FPÖ nogal wat sleutelposten in de nieuwe regering in handen gekregen. Voorzitter Heinz-Christrian Strache wordt vicekanselier en ook de posten van Binnenlandse Zaken, Defensie en Sociale Zaken gaan naar die partij. Op Buitenlandse Zaken komt Karin Kneissl; die is voorgedragen door de FPÖ, maar is er geen lid van. Zij geldt wel als een experte inzake het Midden-Oosten.

Meest gelezen