Video player inladen ...

Reynders vraagt Iran doodstraf van Djalali niet uit te voeren

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) pleit er bij Iran voor om de doodstraf van Ahmedreza Djalali, de wetenschapper die onder meer samenwerkt met de VUB, niet uit te voeren om humanitaire redenen.

De Iraanse staatsomroep toonde gisteren beelden van Djalali waarin hij bekende gespioneerd te hebben voor de Israëlische geheime dienst Mossad. De Zweeds-Iraanse wetenschapper is daarvoor tot de dood veroordeeld. Volgens de advocaat van zijn vrouw heeft Djalali de bekentenis onder zware druk afgelegd en is de beschuldiging ongegrond.

De afgelopen weken is van verschillende kanten druk uitgeoefend op Iran om de doodstraf uit te stellen. Minister Reynders heeft de zaak vorige week besproken met zijn Europese collega's. "Ik hoop dat we de volgende dagen nog een initiatief kunnen nemen met de Europese collega's in Iran. De enige weg die we hebben is het uitoefenen van diplomatieke druk, niet alleen vanuit België", zegt Reynders. "Met de hele Europese Unie moeten we  gaan naar een humanitaire beslissing in Iran om de doodstraf niet toe te passen."