SABAM Awards: Wannes Cappelle, Lost Frequencies en Joost Vandecasteele slaan twee keer toe

Voor de vijfde keer al heeft auteursrechtenorganisatie Sabam haar Awards uitgereikt. Dat doet ze in alle disciplines die ze ondersteunt en de prijswinnaars zijn sowieso bij Sabam aangesloten. Zo'n Award is goed voor 2.000 euro en wordt toegekend door een jury van externen. En ook deze keer liep Wannes Cappelle, die stilaan grossiert in de onderscheidingen, met een prijs onder de arm naar buiten.  

Sabam is vooral bekend als de organisatie die de auteursrechten int en uitbetaalt aan aangesloten muzikanten. Maar Sabam wil meer zijn dan dat alleen en houdt het breed in de jaarlijkse Awards, die het ene jaar Vlaamse, het andere jaar Waalse artiesten bekronen. Telkens zijn er meerdere categorieën: muziek, audiovisueel werk, theater & dans, visuele kunsten en literatuur.

Om dan toch maar met muziek te beginnen... Millionaire kreeg een Award voor het recentste album "Sciencing". Ook Taxi Wars, het jazzcollectief van Tom Barman en Robin Verheyen, viel in de prijzen. Applaus ook voor Soulwax, voor hun plaat "FROM DEEWEE" waarmee ze komende vrijdag in de Lotto Arena staan. Wie veel airplay krijgt in binnen- én buitenland is Lost Frequencies, dus hij (Felix De Laet) kreeg daarvoor een dubbele vermelding.  Robert Groslot is dé naam uit de klassieke wereld volgens Sabam.

Opvallend: Het Zesde Metaal (het collectief rond Wannes Cappelle) won een Award voor de laatste worp "Calais". Twee jaar geleden lokte de vorige plaat "Nie voe kinders" ook al de hoofdprijs. Cappelle is stilaan een veelwinnaar, kan je zeggen. Denk maar aan de MIA's die hij en de mannen rond zich al verzamelden en zeker ook aan de  nummer 1 van afgelopen weekend in de Belpop 100 van Radio 1.  O ja, toch ook een zogenoemde "eervolle vermelding" hier, en alweer voor een West-Vlaming: de rapper Brihang.

Ook film verdient prijzen. Fien Troch kreeg een onderscheiding voor haar prent "Home", terwijl ook de fictiereeks "Bevergem" een Award kreeg toebedeeld. Het werk van vijf makers: Bart Vanneste, Dries Heyneman, Joost Lapperre, Gilles Coulier en... jawel, Wannes Cappelle, die zowel het scenario van de reeks meeschreef als erin acteerde. Joost Vandecasteele kreeg een eervolle vermelding als man achter "Generatie B", dat hij voor Canvas maakte met Pieter Van Hees.

De documentaire "Een kwestie van geluk" van Kat Steppe mocht ook op lof en waardering rekenen. Een andere docu, "Bobbejaan", van diens zoon Tom Schoepen én Benny Vandendriessche kreeg ook een eervolle vermelding.

En nog prijswinnaars! Joost Vandecasteele kreeg een Award voor zijn roman "Jungle", een tweede vermelding dus direct ook. En in de jeugdliteratuur viel Michaël De Cock het meest op (de artistieke baas trouwens van de KVS, waar de hele avond plaatsvond) , met zijn boek "Rosie en Moussa voor altijd".  

De theaterjury had de meeste waardering voor "BUKO" van Stef Lernous, de man achter Abattoir Fermé. In het jeugdtheater viel "Het Hamiltoncomplex" van Lies Pauwels het meest op. En ten slotte was er een winnaar in de categorie visuele kunsten, Sofie Muller. 

Meest gelezen