Videospeler inladen...

Politierechtbank Veurne niet mals tijdens speciale zitting voor verkeersrecidivisten

Het parket van Veurne, in West-Vlaanderen, wil voortaan strenger optreden tegen bestuurders die meerdere keren een zware verkeersovertreding begingen en daarvoor eerst slechts een voorwaardelijke straf kregen. De rechtbank heeft bij 61 verkeersrecidivisten bekeken of de voorwaardelijke straffen omgezet kunnen worden in effectieve straffen.

In de politierechtbank van Veurne was er vandaag een speciale zitting voor tientallen verkeersovertreders die opnieuw in de fout zijn gegaan. Het gaat om bestuurders die al verschillende keren veroordeeld zijn omdat ze bijvoorbeeld vluchtmisdrijf pleegden of dronken reden. Ze kregen al een geldboete of rijverbod, maar daarvan was een deel met uitstel. De rechtbank heeft nu dossier per dossier bekeken of de voorwaardelijke straffen omgezet konden worden in effectieve straffen.

Dat dit elders in het land amper gebeurt, heeft te maken met het computersysteem van justitie dat nog niet helemaal op punt staat. Daar heeft het parket van Veurne nu een mouw aangepast. Het heeft een andere manier gevonden om dossiers samen te brengen.

"Een voorwaardelijke straf is eigenlijk een kans die je moet grijpen", zegt openbaar aanklager Filiep Jodts. "Als mensen dat niet doen en een tweede zware verkeersovertreding begaan, dan wil het parket van Veurne voortaan het signaal geven dat dit niet kan." Het is alle dossiers systematisch aan het uitpluizen.

Meest gelezen