Vande Lanotte: "Er leeft zeker iets bij de PS, maar uithaal Labille zal contraproductief zijn"

Volgens Johan Vande Lanotte zal de uithaal van voormalig PS-minister Jean-Pascal Labille naar zijn voorzitter Elio Di Rupo contraproductief werken. "De partijleden zullen het niet erg appreciëren dat iemand vanuit de mutualiteit zegt wie de partij nu moet leiden", denkt SP.A-boegbeeld Vande Lanotte.

Labille - minister in de regering-Di Rupo en momenteel voorzitter van de Franstalige socialistische ziekenfondsen - liet afgelopen weekend optekenen dat de PS zich niet opnieuw op de kaart kan zetten met Elio Di Rupo. Volgens Labille moet Paul Magnette aan het roer van de Franstalige socialistische partij komen.

"Er leeft zeker iets bij de PS", stelt Johan Vande Lanotte vast in "De ochtend" op Radio 1. "De peilingen waarbij de (extreemlinkse partij) PTB heel hoog scoort, doen pijn. Men is ongerust en dan komen er altijd spanningen naar voren." Maar Vande Lanotte denkt dat de aanval van Labille "contraproductief" zal werken.

"De leden van de PS zullen eerder de omgekeerde reactie hebben. Tenslotte hebben zij Di Rupo verkozen en die gaan het niet erg appreciëren dat iemand vanuit de mutualiteit zegt wie nu de partij moet leiden. Zelfs zij die denken dat het misschien beter zou zijn dat iemand anders aan het roer komt, gaan eerder de kant van de voorzitter kiezen."

Volgens Vande Lanotte lijdt het weinig twijfel dat Paul Magnette de volgende voorzitter van de PS zal worden. "Maar dat betekent niet dat de leden akkoord zijn om Di Rupo nu opzij te zetten. Er komen moeilijke verkiezingen aan; men hanteert soms het principe dat Di Rupo die verkiezingen maar moet uitzweten. Als Magnette nu zou overnemen en hij heeft geen goeie verkiezingen - en dat is niet onwaarschijnlijk -, dan begint hij zijn voorzitterschap onder een slecht gesternte."

"Het zal niet Vande Lanotte zijn die Crombez tegenwerkt"

Net als de PS ondergaat de partij van Vande Lanotte ook een oppositiekuur. En dat loopt evenmin van een leien dakje. Ex-voorzitter Bruno Tobback zei afgelopen weekend in De Morgen dat de SP.A "geen alternatief verhaal" heeft. Vande Lanotte gaat daar niet mee akkoord en volgens hem schiet SP.A-voorzitter John Crombez ook niet te kort.

"Na een regeringsdeelname van een heel lange periode duurt het heel lang voor je als oppositiepartij opnieuw geloofwaardig wordt. Wanneer vandaag zowel SP.A als Groen zich op een thema profileren, dan gaat wat meer aandacht naar Groen omdat die nu eenmaal niet door het verleden zijn "besmet".

"Maar je moet opletten met tussentijdse situaties; we zijn nog twee jaar voor de verkiezingen. Er kan nog heel veel gebeuren en traditioneel gebeurt er ook nog veel dat laatste anderhalf jaar", gaat Johan Vande Lanotte verder. "Het zal in elk geval niet Vande Lanotte zijn die ooit John Crombez zal tegenwerken. Daar is onze verstandhouding veel te goed voor."

Meest gelezen