imago/Xinhua

VS verhindert met veto Jeruzalemresolutie van de Veiligheidsraad

De Verenigde Staten hebben met een veto de resolutie geblokkeerd waarin de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël wordt veroordeeld. De veertien andere landen van de VN-Veiligheidsraad hadden de tekst wel goedgekeurd. De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door Trump blijft controversieel.

De VS heeft gebruik gemaakt van zijn vetorecht in de VN-Veiligheidsraad om een resolutie die de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël veroordeelt tegen te houden.

Dat Washington zijn vetorecht gebruikt om een resolutie tegen zichzelf, verhindert niet dat de Amerikaanse diplomatie een grote klap heeft gekregen. De veertien andere leden van de VN-Veiligheidsraad hebben de resolutie wel goedgekeurd. Onder meer de grootste VS-bondgenoten in Europa, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, schaarden zich achter de veroordeling.

De tekst voor de resolutie tegen de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de VS werd ingediend door Egypte. Het ontwerp had het niet rechtstreeks over de VS of over president Trump, maar hield het bij "betreuren" van "recente beslissingen met betrekking op het statuut van Jeruzalem".

Ook in die vorm was de tekst moeilijk om slikken voor de Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley. Zij bestempelde de keuze van de veertien andere Veiligheidsraadleden om de resolutie goed te keuren als een "belediging". Ze voegde eraan toe dat de VS dit "niet licht zal vergeten".

Meest gelezen