Videospeler inladen...

Waarom werd de doodrijder van Saar niet meteen opgepakt na zijn nieuwe vluchtmisdrijf?

De man die twee jaar geleden de 15-jarige Saar Gevaert doodreed, heeft anderhalve maand geleden opnieuw vluchtmisdrijf gepleegd na een ongeval. Toch is hij niet meteen opgepakt daarna. Hoe kan dat?

Op 17 december 2015 reed een 33-jarige bestuurder met zijn Range Rover Saar aan, die op haar fiets de weg wou oversteken. Met een volledig verbrijzelde voorruit reed hij verder en gaf zich pas enkele uren later bij de politie aan. Hij had te veel gedronken en zijn voertuig was niet ingeschreven, verzekerd of gekeurd.

De politierechter veroordeelde de man, die eerder al gelijkaardige feiten had gepleegd, een jaar geleden tot een voorwaardelijke celstraf van 2,5 jaar en een voorwaardelijk rijverbod van 43 maanden. Anderhalve maand geleden ging hij echter met de wagen van een vriendin van de weg en belandde hij tegen een paal en in de gracht. Deze keer vielen er geen gewonden. Hij sloeg opnieuw op de vlucht en hield zich drie dagen lang verborgen voor de politie.

Beroep

Het vonnis dat een jaar geleden werd uitgesproken, was evenwel nog niet definitief. Het Openbaar Ministerie vond de straf te licht en was daarom in  beroep gegaan, waardoor de straf opgeschort werd. Omdat op het moment van het nieuwe ongeval in Ledegem die beroepsprocedure tegen de veroordeling voor het dodelijke ongeval met Saar nog liep, konden de nieuwe feiten dus geen effect hebben op de straf van het eerste vluchtmisdrijf.

Dat beroep in de zaak van het ongeval van Saar Gevaert is vorige maand uitgesproken, twee weken na het nieuwe ongeval. De rechter verzwaarde de straf voor de de dader tot drie jaar en één maand voorwaardelijk en een rijverbod van 10 jaar en twee maanden. 

Welke straf kan de doodrijder dan krijgen voor het tweede vluchtmisdrijf?

Dat moet de politierechtbank bepalen. Voor die feiten zal de man in ieder geval op 5 februari 2018 voor de politierechtbank moeten verschijnen. Aangezien de feiten dus gepleegd werden vóór de definitieve veroordeling van het vluchtmisdrijf op Saar Gevaert, kan er juridisch geen sprake zijn van recidive. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de rechter wel rekening kan houden met concrete omstandigheden. Zo zei de man eerder dat hij nooit meer de baan op wou. Hij leverde zijn rijbewijs zelfs al vrijwillig in, maar toch kroop hij dus weer achter het stuur. De rechter zal daar wellicht rekening mee houden.

Wat als het tweede vluchtmisdrijf wél na de definitieve veroordeling was gepleegd?

Als het nieuwe vluchtmisdrijf gepleegd was ná zijn veroordeling, dan nog zou hij niet meteen opgepakt zijn. Want een herroeping van een voorwaardelijke celstraf naar een effectieve kan pas als er al een veroordeling is voor het tweede feit. En ook dat is hier niet het geval.

Meest gelezen