Avalon.red. All rights reserved.

Belgische fruitreus Greenyard wil Amerikaanse Dole overnemen: 5 vragen over de "miljardendeal"

De Belgische groente- en fruitreus Greenyard onderhandelt met de Amerikaanse sectorgenoot Dole Food over een overname. Het gaat mogelijk om een miljardendeal. Een blik op de economische strategie van Greenyard.

1. Wat doet Greenyard?

Het beursgenoteerde Greenyard is sinds 2015 de fusienaam van 3 verschillende bedrijven: Univeg (dat verse groenten en fruit verwerkt), Greenyard Foods (dat met Pinguin diepvriesgroenten en met Noliko conservengroenten verwerkt) en Peatinvest (dat meststoffen maakt). Greenyard is vooral een verwerker en distributeur van fruit en groenten, maar ook een producent. Het bedrijf, met hoofdkwartier in Sint-Katelijne-Waver, is actief in 25 landen en telt net geen 9.000 werknemers. 

2. Hoe is het bedrijf zo groot kunnen worden?

In 1983 start de 20-jarige Hein Deprez in Belsele een kleine champignonkwekerij. Maar hij begint snel heel wat sectorgenoten over te kopen. De belangrijkste overnames zijn de diepvriesgroentenproducent Pinguin (2005) en Scana Noliko, de producent van groentenconserven (2011). “Buy & build is zijn strategie, met oog voor logistieke en verticale integratie. Deprez beheert de hele keten”, zegt Tom Simonts, financieel econoom bij KBC: “De winsten die de schaalvergroting oplevert, investeert hij meteen in nieuwe groei”. De familie Deprez controleert 49,3 procent van de aandelen.

3. Wat doet Dole Food?

Dole Food - waarvan de wortels teruggaan tot 1851 in Hawaii - is in handen van de 94-jarige David Murdock. De multinational uit Californië is de grootste verwerker van fruit ter wereld (vooral bekend van bananen en ananas) en het is een belangrijke producent van voorverpakte salades.

4. Waarom wil Greenyard het Amerikaanse Dole Food overnemen?

Net als Greenyard is Dole vooral een logistieke groep, schaalvergroting ligt dus voor de hand. Dole Food staat sterk in Noord-Amerika, wat net een blinde vlek is voor Greenyard. Tom Simonts: “De Amerikaanse klant wil graag merken en dat heeft Greenyard bij deze gekocht. Tegelijk zal Greenyard zijn activiteiten makkelijker naar Amerika kunnen brengen.”

5. Hoe zal Greenyard de overname betalen?

Dole Food wordt gewaardeerd op 2,1 miljard euro, inclusief 1 miljard schulden. Volgens Greenyard is de financiering rond: “Als er een definitieve overeenkomst zou worden bereikt, zal dit samengaan met een gebalanceerde financieringsmix.” Greenyard zal wellicht meer schulden aangaan. Tegelijk zal de beursgenoteerde  groep een kapitaalverhoging moeten doorvoeren van ongeveer 800 miljoen euro. Dat is bijna evenveel als de groep nu waard is (870 miljoen euro).

Meest gelezen