Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

VN: "Zeker 130 burgerslachtoffers in Jemen in 10 dagen tijd"

Er zijn de afgelopen tien dagen in Jemen zeker 130 burgerslachtoffers gevallen bij luchtbombardementen door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, dat melden de Verenigde Naties. De Houthi-rebellen zouden als reactie een raket hebben afgevuurd vanuit Jemen op het koninklijk paleis van Saudi-Arabië, die ballistische raket werd door de Saudi's neergehaald boven de hoofdstad Riyad. 

Volgens de Verenigde Naties zijn er de afgelopen tien dagen in Jemen zeker 130 burgerslachtoffers gevallen bij luchtbombardementen door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. "Ze hebben hun militaire campagne sterk geïntensifieerd." De Houthi-rebellen hebben gereageerd door vanmiddag een raket af te vuren. Saoedi-Arabië heeft de raken kunnen onderscheppen en heeft meteen een tegenreactie uitgevoerd met nieuwe luchtbombardementen.

Raket type Burkan-2

De tv-zender al-Masirah, spreekbuis van de Houthi-rebellen in Jemen, zegt dat hun strijders een raket van het type Burkan-2 hebben afgevuurd op het al-Jamama koninklijk paleis in Riyad. Dat is de officiële residentie van de Saudische koning Salman. De explosie vond plaats kort voor het moment waarop de koning de begroting voor volgend jaar zou voorstellen.

Op sociale media zijn foto's en filmpjes verschenen van een explosie in de Saudische hoofdstad. Er is een rookwolk te zien, en getuigen hoorden een ontploffing.

(lees door onder de tweet)

Drie jaar oorlog en bijna 10.000 slachtoffers

Begin vorige maand onderschepte het Saudische leger ook al een gelijkaardige ballistische raket die was afgevuurd vanuit Jemen. Die raakte bijna de luchthaven van de Saudische hoofdstad.

De Saudi's beschuldigden er toen Iran van de raket aan de Houthi's te hebben geleverd, en spraken van een oorlogsdaad. Volgens de Saudi's gebruiken de Houthi's humanitaire invalswegen om de Iraanse wapens binnen te smokkelen. Saudi-Arabië reageerde op de vorige aanval door havens en vliegvelden in Jemen te sluiten. Ook werden doelwitten in de Jemenitische hoofdstad Sanaa gebombardeerd.

Bij de oorlog in Jemen die al 3 jaar woedt zijn bijna 10.000 slachtoffers gevallen. 

Meest gelezen