Archieffoto van bij het basiskamp aan Mount McKinley, met Mount Hunter in de achtergrond.

Wetenschappers linken sterke sneeuwval in Alaska rechtstreeks aan warmere zeeën

De sneeuwval op Mount Hunter, een bergketen in Alaska, is sinds het begin van het industriële tijdperk verdubbeld. Dat blijkt uit een nieuw rapport van klimaatwetenschappers, die daarmee de opwarming van onze oceanen kunnen linken aan een sterk veranderd neerslagpatroon ergens compleet elders op aarde.  

De resultaten van het onderzoek staan vandaag te lezen in Scientific Reports. De onderzoekers zijn niet over één nacht ijs gegaan en gingen onder meer stalen halen op een hoogte van 3.900 meter, net onder de top van Mount Hunter, in het Denali National Park, in Alaska. Zo konden ze vergelijkingen maken die tot honderden jaren teruggingen.  

"We waren eerst in shock toen we zagen hoeveel de sneeuwval was verhoogd", zegt hoofdonderzoeker Erich Osterberg van het Dartmouth College.

We waren zo geschrokken van de resultaten dat we ze nog eens extra hebben gecheckt en gedubbelcheckt  

We hebben onze resultaten daarom gecheckt en gedubbelcheckt om zeker te zijn. Eerder waren er door de wetenschap al dramatische temperatuurs­stijgingen aangetoond en pieken in luchtvervuiling, maar wat we hier zien zijn drastische stijgingen in regionale neerslag door de klimaatverandering."

Daar waar het vroeger vaak om CO2 en andere broeikasgassen ging en de opwarming (en de gevolgen daarvan), gaat dit onderzoek dus specifiek over rechtstreeks aantoonbare, sterk gewijzigde neerslagpatronen die de normale afwijkingen overschrijden.  (lees door onder de tweet)

De sneeuwval in de winter op Mount Hunter is met 117 procent gestegen sinds het midden van de 19e eeuw. Voor sneeuwval tijdens de zomer gaat het om een stijging van 49 procent. Die stijging was al voor een deel te zien in waarnemingen door het weerstation ter plekke van de voorbije 50 jaar. Er valt nu meer sneeuw op Mount Hunter dan de voorbije 1.200 jaar, tot 5,4 meter per jaar. In de periode 1600-1840 was dat ongeveer 2,5 meter.

"Overal in het noorden van de Stille Oceaan zien we dezelfde vingerafdruk door warmere tropische zeeën. Die impact gaat overigens veel verder dan Alaska alleen", zegt Dominic Winski van Dartmouth. "Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Hawaï en het hele noordwesten van de Pacific. Het klimaat is er nu helemaal anders dan 200 jaar geleden."

De impact gaat veel verder dan Alaska alleen. Het klimaat is nu helemaal anders dan 200 jaar geleden

Meest gelezen