"Voorstel om e-mailverkeer buiten de werkuren te beperken is een zwaktebod"

Arbeidspsychologen reageren verdeeld op het voorstel van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om het professionele e-mailverkeer buiten de werkuren te beperken.

"Ik vind het een positief voorstel", zegt professor arbeidspsychologie Sara De Gieter van de Vrije Universiteit Brussel. "Uit onderzoek weten we dat vrije weekends en vakanties niet volstaan om volledig te ontstressen. Mensen moeten op werkdagen ook hun hoofd kunnen vrijmaken. Het voorstel van de minister komt daaraan tegemoet."   

Dat minister Peeters het aan de bedrijven overlaat om met hun werknemers af te spreken hoe het e-mailverkeer moet verlopen, vindt professor De Gieter niet meer dan logisch. "Elk bedrijf en ieder individu heeft andere noden. Sommige mensen houden hun professionele leven graag strikt gescheiden van hun privéleven.  Andere hebben meer behoefte aan flexibiliteit, en maken bijvoorbeeld graag op vrijdagavond thuis een taak af voor ze aan hun weekend beginnen. Bedrijven zijn het best geplaatst om met hun werknemers hierover afspraken te maken."

De minister zegt alleen maar dat bedrijven en werknemers met elkaar moeten praten. De kern van de kwestie laat hij onbesproken.

Professor Hans De Witte, arbeidspsycholoog KU Leuven

Professor arbeidspsychologie Hans De Witte van de KU Leuven had van minister Peeters toch een krachtiger signaal verwacht. "Wat de minister voorstelt is een zwaktebod, omdat hij alleen maar zegt dat bedrijven en werknemers met elkaar moeten praten.  Hij had beter duidelijk gemaakt waarover die gesprekken precies zouden moeten gaan.  De kern van de kwestie - of het een goede zaak is dat mensen buiten de werkuren door  hun bedrijf gecontacteerd kunnen worden - laat hij onbesproken.  Zelf vind ik die kwestie minstens een debat waard. Maar de minister gaat het helaas uit de weg. "

"Onbeperkte bereikbaarheid is een slechte zaak voor werknemers die  geen tijd meer krijgen om te recuperen. Maar het is ook slecht voor werkgevers want zij zien de productiviteit van hun personeel achteruitgaan. Daartegen ingaan vergt een krachtiger signaal", besluit professor De Witte.  

Constant bereikbaar zijn, hoger risico op burn-out

Uit de Vlaamse Werkbaarheidsmonitor, een driejaarlijkse bevraging bij werknemers door de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), blijkt dat de helft van de werknemers vaak of altijd bereikbaar blijft na de werkuren. Dat kan ofwel telefonisch, per mail ofwel allebei.

Nochtans zorgt die constante bereikbaarheid ervoor dat we nooit volledig kunnen ontspannen. En laat net dat volgens verschillende experten essentieel zijn om geen burn-out te krijgen. Volgens stressexperte Elke Van Hoof (VUB) is het zelfs nog belangrijker om af en toe helemaal niets te doen, zodat het lichaam tijd krijgt om te recuperen van een dag vol stress.

Wat kan je zelf doen om het mailverkeer na je uren te beperken?

 1. Zet de notificaties of meldingen van (alle) binnenkomende e-mails uit
  Voortdurend komen er mails binnen en elke melding leidt ons af. Ook al negeer je de melding, toch is je aandacht eventjes afgeleid naar je smartphone en zorgt dat onbewust voor stress.  
 2. Laat je werkmails niet automatisch toekomen in dezelfde app waar je je privémails toekrijgt
  Zet de automatische synchronisatie van je werkmails op je smartphone uit. Op die manier krijg je niet automatisch de e-mails van je werk te zien en zal je minder snel geneigd zijn om vanuit de zetel snel nog even je mails te checken. Je kan je e-mails wel nog altijd raadplegen van op een computer of door naar de website te surfen  dan enkel nog checken als je inlogt op de website van het werk. 
 3. Maak goeie afspraken met je werkgever 
  Iedereen heeft het recht om op afgesproken tijdstippen onbereikbaar te zijn.
 4. Monitor je smartphonegebruik
  Wil je in je vrije tijd liever wat minder afhankelijk zijn van je smartphone, dan kan het helpen om je smartphonegebruik te monitoren. Er bestaan verschillende apps die meten hoe lang en hoe vaak je je smartphone raadpleegt. Je kan ook een limiet instellen. "Moment" is zo'n app voor iOS, "QualityTime" voor Android.

Meest gelezen