Videospeler inladen...

Amerikaans Huis van Afgevaardigden keurt Trumps belastinghervorming goed, maar raakt het ook door de Senaat?

Het Amerikaans Huis van Afgevaardigden heeft de belastinghervorming van de Republikeinen goedgekeurd. Er stemden 227 afgevaardigden voor en 203 tegen het ontwerp. De belastinghervorming was een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van de Amerikaanse president Donald Trump. Maar het valt nog af te wachten of de hervorming ook door de Senaat raakt. 

De belastinghervorming van de Republikeinen werd goedgekeurd in het Amerikaans Huis van Afgevaardigden met 227 stemmen voor en 203 tegen het ontwerp."Vandaag geven we de mensen van dit land hun geld terug", zo sprak de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Paul Ryan de pers toe. 

Als volgende hindernis staat nu de stemming in de Senaat op de agenda. De Tweede Kamer van het Congres zal vandaag nog met de debatten beginnen, een juist tijdstip voor de stemming is er niet. In de Senaat is de situatie veel ingewikkelder. Daar hebben de Republikeinen slechts een krappe meerderheid en er zijn al kritische geluiden te horen.

Rijken profiteren meer van de hervorming

Centraal in het 500 bladzijden tellende voorstel staat een enorme vermindering van de vennootschapsbelastingen van momenteel 35 naar 21 procent. Ook de meeste belastingbetalers kunnen ervan uitgaan dat ze in elk geval tijdelijk minder geld aan de fiscus moeten afstaan.

De rijken profiteren in tegenstelling tot de verklaringen van Trump duidelijk meer van de hervorming dan de armen, de lagere en de middenklasse.

Als de Senaat zou instemmen, kan Trump de wet nog voor Kerstmis ondertekenen. Het zou zijn grootste prestatie van zijn huidige ambtstermijn zijn.

Meest gelezen