Videospeler inladen...

Bedrijf uit Willebroek bouwt eerste kunstmatige afvaleiland ter wereld

Technologiebedrijf Keppel-Seghers uit Willebroek ondertekent vandaag een miljardencontract in Hongkong. Het bedrijf gaat er huishoudelijk afval verwerken op het eerste kunstmatige afvaleiland ter wereld. Tot nu komt het afval van miljoenenstad Hongkong gewoon op een stort terecht. De verbranding van het afval zal gebeuren met aandacht voor het milieu, zegt Keppel-Seghers, die er stroom mee wil opwekken voor honderdduizend gezinnen.

De term megacontract is op zijn plaats. Het is 2 miljard euro waard (met de inbreng van de Chinese partner van Keppel-Seghers erbij komt het op 3,3 miljard). Wat krijgt Hongkong daarvoor? Een wereldprimeur: het eerste kunstmatige afvaleiland ter wereld. En daarbij ook zijn eerste eigen geïntegreerde afvalbeheerinstallatie. Want hoe ongelofelijk het ook mag klinken: in miljoenenstad Hongkong wordt het afval nu gewoon gestort.

Het storten van afval creëert stilaan gigantische milieuproblemen voor Hongkong en zijn 7 miljoen inwoners. De storten raken vol, het afval begint te rotten en te gisten en produceert metaangas, een veel gevaarlijker broeikasgas dan CO2. De bouw van het afvaleiland, voor de kust van Shek Kwu Chau, wijst op de ommekeer in het Chinese denken over milieu, en op de inhaalbeweging die China heeft ingezet. 

"Er wordt een eiland van 16 hectare gebouwd, met een waterontziltingsinstallatie en een haven waar de afvalcontainers kunnen worden gelost", vertelt Ivan Christiaens, CEO van Keppel-Seghers. "Die bouw alleen al duurt drie jaar. Intussen werken wij aan het ontwerp van de afvalinstallatie zelf: dat is een grote afval-energie-installatie, die 1,2 miljoen ton afval zal verbranden en omzetten in energie." 

Afval verbranden is natuurlijk ook geen zegen voor het milieu, maar Christiaens wijst erop dat het bedrijf met de best mogelijke technologie werkt, met reiniging van afvalgassen en recuperatie van stroom. Die (groene) stroom zal voorzien in het verbruik van 100.000 gezinnen en helpt om de CO2-uitstoot van Hongkong elk jaar met 0,44 miljoen ton te verminderen.

Het is niet de eerste keer dat Keppel-Seghers een groot contract in de wacht sleept. In China zelf wordt elk jaar zo’n 11 miljoen ton afval verbrand met Belgische technologie. De installatie in de omgeving van Shenzen is op weg om de grootste ter wereld te worden. Het afvaleiland moet klaar zijn in 2024.  

Keppel-Seghers uit Willebroek is voor 100% eigendom van Keppel Corporation, een van de grote groepen uit de Aziatische stadstaat Singapore en die zelf in handen is van de Singaporese staatsholding Temasek. Dat maakt de sterke aanwezigheid in het Verre Oosten duidelijk.

Meest gelezen