Honorarium van huisarts of specialist wordt bijna 1,7 procent duurder

De artsenverenigingen en ziekenfondsen zijn overeengekomen dat het honorarium van een huisarts of specialist 1,68 procent duurder wordt. Ze hebben een nieuw akkoord gesloten voor de komende twee jaar.  Maar omdat het remgeld niet stijgt, wordt een doktersbezoek voor de patiënt niet duurder. 

Tot nu toe kost een bezoek aan de huisarts 25 euro. De patiënt betaalt daarvan 4 euro remgeld uit eigen zak, 21 euro wordt er terugbetaald door de ziekenfondsen. Maar binnenkort stijgt dat met 1,68 procent. Een doktersconsultatie kost dan 25,42 euro. Voor de patiënt verandert er echter niets: die blijft 4 euro uit eigen zak betalen, en de terugbetaling wordt verhoogd tot 21,42 euro. 

De overige erelonen van artsen gaan ook de hoogte in. Zij zullen in principe stijgen met 1,5 procent. Uitzondering zijn de honoria van medische beeldvorming en klinische biologie: daar is er 1,25 procent indexatie.

Er zijn verschillende percentages omdat de doktersrekening vaak uit verschillende verstrekkingen of toeslagen bestaat. Bij de huisarts neemt de consultatie (+ 1,68 procent) de hoofdmoot van de rekening in, bij de specialist is dat niet het geval. 

Daarnaast staat in het akkoord ook dat artsen die bijvoorbeeld te veel scans voorschrijven daarop zullen kunnen worden aangesproken. 

Ereloonsupplementen stijgen niet

De artsenverenigingen beloven om de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers van ziekenhuizen de komende jaren niet verder te verhogen. Door de hoge supplementen worden 1-persoonskamers almaar duurder voor patiënten. Maar ze gaan dus niet stijgen.

Voor sommige zwaar zieke patiënten worden de supplementen zelfs ingeperkt, zegt Marc Moens van artsensyndicaat BVAS. Het gaat vooral over kankerpatiënten, die regelmatig moeten terugkomen. "Sommige van hen krijgen facturen van ruim 10.000 euro. Voor die groepen zullen we waken dat de supplementen niet overmatig hoog oplopen."

Meest gelezen