Video player inladen...

Dé 2 gebeurtenissen uit 2017 die Rudi Vranckx niet zal vergeten

Van de eedaflegging van Donald Trump tot de vlucht van Carles Puigdemont naar ons land: 2017 was een bewogen jaar. Veel van het beklijvendste buitenlands nieuws kwam zoals vanouds uit het Midden-Oosten. De regio blijft een kruitvat, maar tussen alle ellende door ontwaarde expert Rudi Vranckx ook sprankels hoop. Hij blikt terug en kiest twee fragmenten uit die hem nog lang zullen bijblijven. Tegelijk kijkt hij vooruit naar het nieuwe jaar.

1. De val van het kalifaat en de terugkeer van de hoop

Muzikanten die op het puin van het vernielde Mosul "Imagine" van John Lennon inzetten. Voor Rudi Vranckx is het een beeld dat hij nooit zal vergeten.

Mosul, de stad in Irak waar IS in 2014 het kalifaat had uitgeroepen, kwam ten val in de zomer. Enkele maanden later viel ook Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat in Syrië. "Het Midden-Oosten, waar ik ook dit jaar de meeste tijd heb doorgebracht, is overheerst door de val van het kalifaat", zegt Vranckx. "Maar het probleem is natuurlijk nog niet voorbij."

Muziek brengen op het puin van de vernielingen

Temidden van alle ellende, keerde met de val van IS toch ook de hoop terug in Mosul. Dat wordt voor Vranckx het treffendst geïllustreerd door de tonen van "Image", gespeeld door muzikanten in de verwoeste stad. Daarom, en ook omdat hij er zelf persoonlijk bij betrokken was, kiest hij voor dat fragment. "Muziek brengen op het puin van de vernielingen: dat is voor mij één van de beelden van het afgelopen jaar."

2. Migranten en vluchtelingen worden in Libië als slaaf behandeld

Een ander nieuwsfeit dat hem blijft bezighouden, is de toestand van vluchtelingen en migranten. Schokkend waren de beelden van migranten die per opbod worden verkocht in Libië.

"Het is lange tijd onderbelicht gebleven, maar we mogen er vooral ons hoofd niet voor in het zand steken. Dat er nu beelden naar boven komen van mensen die als slaven verkocht worden, van wie de organen geoogst worden, die gevild worden: dat is gruwelijk. Als Europeaan en als mens moeten we ons de vraag stellen in welke mate wij met onze politiek een verantwoordelijk hebben in deze kwestie."

Wat heeft 2018 in petto voor het Midden-Oosten?

Het kalifaat mag dan verslagen zijn, het Midden-Oosten blijft een kruitvat dat op ontploffen staat. Rudi Vranckx ziet drie explosieve situaties:  

  • er is de facto een regionale strijd tussen sjiieten en soennieten, waarbij Iran en Saudi-Arabië als antagonisten met elkaar in de clinch dreigen te gaan 
  • het altijd sluimerende probleem tussen Israël en de Palestijnse gebieden dreigt volgend jaar mogelijk opnieuw uit de hand te lopen
  • tussen Israël, de VS en Iran zijn de zaken aan het opwarmen: een probleem dat de hele regio in vuur en vlam kan zetten

Meest gelezen