Burgemeester Wemmel: "Faciliteiten afschaffen onhaalbaar"

De Oost-Vlaamse faciliteitengemeente Ronse wil de faciliteiten voor Franstaligen laten afschaffen. Walter Vansteenkiste, de burgemeester van Wemmel, ziet dat in zijn gemeente niet snel gebeuren.

"Zoiets beslis je als gemeente niet zelf. De grondwet moet daarvoor worden aangepast en daarvoor heb je een tweederdemeerderheid nodig", zegt Vansteenkiste. "Dat is op dit moment helemaal niet haalbaar."

Maar het idee achter het voorstel van de collega's in Ronse, vindt de Wemmelse burgemeester wel goed. Op dit moment mogen faciliteitengemeenten niet fuseren met een buurgemeente. "En dat is niet eerlijk. Voor gemeentes die willen fuseren wil de Vlaamse regering een groot deel van de kosten op zich nemen. "Op die manier worden Wemmelaars gediscrimineerd", vindt de burgemeester.

Als het aan Vansteenkiste ligt, kan Wemmel met verschillende gemeentes fuseren. "Zowel met Relegem (nu een deelgemeente van Asse nvdr.) als Hamme (momenteel de deelgemeente van Merchtem nvdr.) hebben wij een historische band. "Maar dat is dan een zaak die we met die gemeentebesturen zullen moeten bespreken", besluit hij.

Meest gelezen