Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

China reageert op Trumps veiligheidsstrategie: "Laat koudeoorlogmentaliteit achterwege"

"Rivaliserende grootmachten" China en Rusland vormen de grootste bedreiging voor het overwicht van de Verenigde Staten. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump bij de voorstelling van zijn nieuwe veiligheidsstrategie. "De VS zou de koudeoorlogmentaliteit beter later varen en China's groei aanvaarden", reageert Peking. Ook Rusland kon de toespraak van Trump maar matig smaken.

In zijn speech zei Trump gisteren dat de VS vooral beducht moet zijn voor China en Rusland. "Rivaliserende machten" noemde hij ze, die erop uit zijn om de VS naar de kroon te steken en invloed af te snoepen.

Peking kon zijn uitspraken maar weinig smaken. "We dringen er bij de VS op aan om te stoppen met het opzettelijk vervormen van China's strategische bedoelingen en om een koudeoorlogmentaliteit achterwege te laten", zegt een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Chinese ambassade in Washington noemt het "egoïstisch om het eigen nationale belang boven dat van andere landen en de internationale gemeenschap te zetten". "China is bereid om vreedzaam samen te leven met alle landen. De VS moet ook China's ontwikkeling aanvaarden."

Rusland: "Imperialistisch document"

Ook Rusland heeft gereageerd op de veiligheidsstrategie van Trump. Volgens het Kremlin blijft de VS krampachtig vasthouden aan een "unipolaire wereld". "De imperialistische aard van het document is overduidelijk", zegt woordvoerder Dimitri Peskov. "Net als de aanhoudende weigering om af te stappen van een unipolaire wereld."

Volgens Peskov kunnen de Russische autoriteiten "niet aanvaarden dat men het land behandelt als een bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten".

Meest gelezen