Videospeler inladen...

Bart De Wever en Jean-Marie Dedecker begraven na 11 jaar de strijdbijl

N-VA-voorzitter Bart De Wever en Jean-Marie Dedecker hebben de strijdbijl begraven. Beide heren zijn onlangs samen met Theo Francken gaan dineren. Dat schrijft Dag Allemaal. Elf jaar lang woedde er een open oorlog tussen de politici omdat Dedecker gedwongen moest opstappen uit de N-VA.

In 2006 werd Dedecker lid van de N-VA, nadat hij niet langer welkom was bij Open VLD. Zijn lidmaatschap bij de Nieuw-Vlaamse Alliantie was echter maar van korte duur. De N-VA zat op dat moment nog in een kartel met CD&V en de christendemocraten stelden een veto tegen Dedecker. De N-VA moest buigen en Dedecker vloog op straat. (Herbekijk hierover de aflevering van "De coulissen van de Wetstraat" onderaan dit artikel.)

In het VRT-programma "Wissel van de macht" dat dit jaar werd uitgezonden, noemde Bart De Wever dit "één van de pijnlijkste gebeurtenissen uit zijn carrière". "Ik heb toen zelf echt fouten gemaakt die grote gevolgen hadden voor mensen en die ik niet meer kon rechtzetten." In diezelfde periode waren Dedecker en De Wever ook te gast in "De zevende dag". Dedecker weigerde toen om De Wevers hand te schudden (zie video bovenaan).

Of de mea culpa van De Wever in "Wissel van de macht" er voor iets tussen zit weten we niet, maar feit is wel dat de strijdbijl werd begraven. De Wever en Dedecker zijn samen met Theo Francken gaan eten in restaurant Piétrain in Antwerpen. Toevallig of niet: dat restaurant ligt recht tegenover de slachthuissite.

Politieke toekomst Dedecker?

Hamvraag is nu of De Wever en Dedecker opnieuw plannen smeden om politiek samen te gaan werken. Van een kartel tussen CD&V en N-VA is al lang geen sprake meer, dus dat probleem kan zich niet herhalen. De partij die Dedecker zelf heeft opgericht, LDD, scheert ook al een tijdje geen hoge toppen meer.

In Dag Allemaal ontkent Dedecker dat er sprake zou zijn van een politieke toenadering. "En als dat zo zou zijn, wil ik er minstens twee deurwaarders bij", aldus Dedecker.

HERBEKIJK: "Coulissen van de Wetstraat - De 10 dagen van Dedecker bij de N-VA"

Videospeler inladen...

Meest gelezen