Reserve van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Belga

Door winterweer moeten KMSK in Brussel opnieuw werken weghalen van vaste plek 

Door het winterweer van begin vorige week hebben de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel opnieuw vier werken preventief van hun vaste plek moeten halen. Sinds gisteren hangen de schilderijen van Jacob Jordaens wel weer terug op hun plaats.  

Verschillende werken van Jordaens zaten maanden in de reserve omdat het binnengeregend had in de zaal waar ze normaal hangen. Sinds gisteren hangen ze opnieuw op hun plaats, meldt Bruzz. Maar door het winterweer van begin vorige week moesten vier werken uit een andere ruimte dan weer weggehaald worden. 

Woordvoerder Samir Al-Haddad legt uit. "De grote barst in de muur in die zaal, is niet recent. Maar door de combinatie van hevige regen, wind en sneeuw is het dak daar begin vorige week opnieuw beginnen te lekken." Vier werken werden preventief weggehaald. "Er is nooit waterschade geweest aan de werken", benadrukt Al-Haddad. "Er is een constante monitoring door de conservatoren en ook het vochtgehalte en de temperatuur in de zalen worden heel de tijd met gespecialiseerde apparatuur gemeten, waardoor we op tijd kunnen ingrijpen." 

Probleem is structureel: dak is aan vervanging toe

De problemen zijn niet nieuw. Nu laat het museum telkens spoedreparaties uitvoeren aan het dak, maar het probleem is structureel: het dak is dringend aan vervanging toe. "Het dak is heel oud: de roofing is gebarsten, de zinken goten zijn volledig versleten, de naden komen los en zijn moeilijk te repareren", zegt Al-Haddad. "Maar eerst moet er een studie van de Regie der Gebouwen komen, dan volgt de publieke aanbesteding en pas daarna kunnen de werken beginnen. Het dak heeft een oppervlakte van ongeveer 13.000 vierkante meter, dat is een werk dat tientallen miljoenen euro's zal kosten." Als alles volgens plan verloopt, zouden de werken aan het dak in 2019 van start kunnen gaan. 

Enkele andere werkzaamheden zijn intussen wel bijna afgerond. De nieuwe kleine lichtkoepel in de patio (een kleine exporuimte) is bijna af en ook de trappengang van het Oude Kunstmuseum wordt aangepakt.  En sinds gisteren hangen de schilderijen van Jordaens opnieuw op hun vaste plek, tot grote vreugde van conservator Joost Vander Auwera, nadat het museum het dak van die zaal heeft laten herstellen.  

Meest gelezen