Videospeler inladen...

Hinder bij De Lijn blijft ook tijdens avondspits groot

Bij vervoersmaatschappij De Lijn hebben veel personeelsleden vanochtend deelgenomen aan een betoging van de vakbonden tegen het beleid van de regering Michel. Daardoor zijn er vanmiddag opnieuw veel chauffeurs niet uitgereden. De dienstverlening van trams en bussen verloopt in alle provincies nog altijd verstoord, vooral in de steden. De avondspits zal ook moeilijk verlopen.  Ook bij de NMBS zijn er vertragingen na afloop van de betoging. Vooral in het zuiden van het land rijden treinen met vertraging.

De hinder bij De Lijn is het grootst voor de stadsnetten. Zowel het bus- als tramverkeer is zwaar verstoord. In het streekvervoer is er veel hinder in de regio rond Gent en het Pajottenland. Bij de rest van het streekvervoer in Vlaanderen is de hinder kleiner.

"In West-Vlaanderen zijn er meer bussen uitgereden dan deze voormiddag, maar er blijft hinder", zegt Astrid Hulhoven. " In Vlaams-Brabant blijft het busverkeer in de volledige provincie verstoord, maar in Leuven zijn de problemen het grootst. In de provincie Antwerpen is vanmiddag maar één op twee bussen uitgereden. In Limburg tenslotte is iets minder dan drie kwart van de chauffeurs aan het werk."

Hinder voor De Lijn begon al vroeg

De vakbondsbetoging ging omstreeks 10 uur van start aan het Noordstation en volgde van daaruit het klassieke traject naar het Zuidstation. Maar De Lijn ondervond al vroeger hinder op verschillende bus- en tramverbindingen. "In alle provincies verloopt onze dienstverlening verstoord.  De hinder is het grootst op onze stadsnetten, onder meer in Brugge en Oostende. En zeker op onze grootste netten Gent en Antwerpen loopt alles niet zoals gepland", zei Astrid Hulhoven van De Lijn deze morgen.  

"Vanmorgen is maar de helft van de kusttrams uitgereden.  In Vlaams-Brabant is maar zes op de tien bussen uitgereden. Dat laat zich vooral voelen in het Pajottenland en de Brusselse Zuidrand. In Aalst en Sint-Niklaas is slechts één op de vier chauffeurs uitgereden. Niet enkel in Gent zelf, maar in de hele regio is er hinder. In Limburg is de impact het meest beperkt: daar is één op de vijf chauffeurs niet uitgereden."

De gevolgen bleven dus de rest van de dag voelbaar. "We raden de reizigers aan om onze website in het oog te houden",zegt Astrid Hulhoven van De Lijn. "We proberen alle updates zo snel mogelijk te posten."

MIVB en NMBS

De impact op het treinverkeer was vanmorgen verwaarloosbaar. "In Vlaanderen is de situatie nagenoeg normaal. Enkel in Wallonië zijn een handvol treinen afgeschaft", zei Bart Crols van de NMBS deze ochtend.

De avondspits verloopt nu moeilijker op de lijnen Brussel-Bergen en Brussel-Doornik. "Er zijn in Wallonië een aantal treinen afgeschaft", zegt Crols. "Daardoor zijn er ook in Vlaanderen lichte vertragingen."

Ook de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB verwachtte weinig hinder vandaag. "Ons personeel zal niet mee opstappen in de betoging vandaag", zei woordvoerster An Van hamme. "De enige hinder zal zich bovengronds manifesteren, tijdens de doortocht van de betoging. Dan kunnen 14 buslijnen en 2 tramlijnen tijdelijk verstoord rijden."

Brussels Airport

De luchthaven van Zaventem waarschuwde reizigers gisteren al voor mogelijke hinder vandaag bij de bagage-afhandeling. Vandaag herhaalde Brussels Airport zijn advies om indien mogelijk enkel met handbagage te reizen. "Tot nu toe is er geen enkele hinder", zei woordvoerster Florence Muls vanochtend. "De ochtendpiek verloopt volledig normaal. Eind deze voormiddag is er een shiftwissel, misschien verandert de situatie dan nog."

En elders?

Ook bij verschillende stadsdiensten verloopt niet alles zoals gepland vandaag. In Antwerpen zijn de containerparken dicht. Ook de afvalophaling verloopt verstoord. De stad vraagt om vuilnis indien mogelijk pas volgende week buiten te zetten. Ook in Dendermonde en Wetteren wordt het afval mogelijk niet opgehaald. Ook verschillende Antwerpse kinderdagverblijven zijn vandaag niet open, maar de betrokken ouders zijn op de hoogte gebracht.  

Meest gelezen