Peeters wil sperperiode afschaffen, sector reageert verbaasd

Minister van Economie Kris Peeters komt met een wetsontwerp om de sperperiode, de maand voor de koopjesperiode waarin kortingen verboden zijn, af te schaffen. Dat schrijft De Tijd. Peeters zegt dat de sperperiode in de praktijk op alle mogelijke manieren wordt omzeild en dat het concept geen zin meer heeft. De zelfstandigenorganisaties protesteren.

Over de afschaffing van de sperperiode wordt al lang gepraat. België is één van de weinige landen met zo'n buffer voor de koopjesperiode, die bedoeld is om kleinere winkeliers te beschermen tegen de kortingen van de grote ketens.  

Achterhaald in de praktijk

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) zegt dat de praktijk een heel ander plaatje toont en dat winkeliers zelf de sperperiode op allerlei manieren omzeilen. Ze lanceren bijvoorbeeld koppelverkoop, fluistersolden of private sales (kortingen voor trouwe klanten). Bovendien zijn er bij de webwinkels ook overal kortingen.

"In de praktijk wordt de sperperiode totaal niet nageleefd dus kunnen we ze beter afschaffen", zegt Peeters. "Voor alle duidelijkheid: de koopjesperiode zelf willen we behouden, die is heel belangrijk". Peeters beseft wel dat de zelfstandigenorganisaties "niet allemaal overtuigd zijn" dat dit een goede maatregel is en dat er nog overleg moet komen met de sector.

Zelfstandigenorganisaties zijn tegen

Zelfstandigenorganisatie Unizo vindt het heel merkwaardig dat Peeters nu zelf met een initiatief komt terwijl niemand in de sector hier vragende partij voor is. Volgens Mien Gillis van Unizo zullen er, bij een afschaffing van de sperperiode, "het hele jaar door kortingen moeten worden gegeven, terwijl de winstmarges nu al onder druk staan".

Over het niet naleven van de sperperiode door de eigen leden zegt Unizo dat dat komt door de juridische onzekerheid hierover. "Kris Peeters geeft zijn inspectie op dit moment niet de opdracht om op te treden tegen overtreders waardoor er veel onduidelijkheid ontstaat", aldus Mien Gillis.

Ook het NSZ, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen zit op deze lijn. "De sperperiode is essentieel voor de bescherming van de kleinhandel tegenover de grote ketens", zegt woordvoerder Sven Nouten. "Als de sperperiode wegvalt, vrezen we dat heel wat handelaars ermee zullen (moeten) ophouden en dat leidt tot een verschraling van het aanbod voor de consument."

Met de sector zal dus nog heel wat overleg moeten gebeuren. Maar binnen de regering zijn alle Vlaamse partijen, N-VA, CD&V en Open VLD voor de maatregel.

Meest gelezen