Video player inladen...

Dé 2 gebeurtenissen uit weerjaar 2017 die Frank en Sabine niet zullen vergeten

Welk weer was het vorig jaar? En wordt het volgend jaar beter? Onze weerman en -vrouw Frank Deboosere en Sabine Hagedoren blikken in twee nieuwsfragmenten terug op 2017 en kijken tegelijk vooruit naar wat het weer brengt in 2018.

2017: het jaar waarin de extreme weerfenomenen groter worden

Gazons die niet meer besproeid mochten worden, auto's die stof moesten vergaren en het zwembad dat niet meer gevuld mocht worden: ons land kampte in de eerste helft van 2017 met een grote droogte. "Het weer gaat op en af, dat is niets nieuws. De natuur geeft en neemt", benadrukt weerman Frank Deboosere. "Maar we zien wel dat de extreme weerfenomenen geleidelijk aan groter worden."

"Het gebeurt nu vaker dat we periodes hebben met heel veel regen én momenten waarop het weken - of in het buitenland zelfs maanden - niet regent." Een tendens, zo ziet Deboosere het. "Dat heeft alles te maken met de klimaatsopwarming. Voor 2018 - en ruimer genomen de komende jaren - wordt de kans op extreme weersomstandigheden groter."

2017: het jaar van de - enorm - krachtige orkanen

De Atlantische Oceaan werd dit jaar overspoeld met tropische stormen en orkanen. "Het was het afgelopen jaar druk op de Atlantische Oceaan met veel behoorlijk orkanen en tropische stormen", vertelt weervrouw Sabine Hagedoren. Gemiddeld mogen we jaarlijks zo'n tien stormen verwachten boven de Atlantische Oceaan. Soms zijn het er minder - denk maar aan 1914 toen het er maar eentje was -, soms zijn het er meer - denk maar aan recordjaar 2005 met 28 stormen. 2017 telde uiteindelijk 17 tropische stormen. "Afgelopen jaar staat op de vijfde plaats van meest actieve orkaanseizoenen."

"Maar niet het aantal is opmerkelijk, wel de kracht die ze hadden en de schade die ze veroorzaakt hebben", benadrukt Hagedoren. "Verwacht wordt dat er in de toekomst meer krachtige orkanen komen. Door de klimaatopwarming wordt ook het zeewater opgewarmd. Daardoor kunnen onweders sneller uitgroeien tot tropische stormen en kunnen ze ook sneller een orkaan worden, die op zijn beurt ook krachtiger kan worden."

Meest gelezen