Inwoners van Scotland krijgen fraai stukje Schotland cadeau

Inwoners van het Amerikaanse plaatsje Scotland krijgen een mooi eindejaarsgeschenk: ze krijgen allemaal een klein lapje grond in Schotland. Een fraaie titel krijgen ze er bovenop.

In de VS zijn tig plaatsen die genoemd zijn naar plaatsen in het buitenland. Zo bezocht Wouter, de fietser van het Eén-programma “Iedereen beroemd” nog het plaatsje Belgique. Daar was geen levende ziel meer te bespeuren, want er is alleen nog een begraafplaats.

Niet zo in Scotland, in de staat Connecticut, in het noordwesten van de Verenigde Staten. Scotland telt 1.694 levende zielen die te horen hebben gekregen dat ze elk een lapje grond krijgen in Schotland, in het Verenigd Koninkrijk. Het wordt weliswaar een onooglijk lapje, van een vierkante voet, omgerekend 0,09 vierkante meter.

Natuurbehoud

De grond wordt geschonken door Highland Titles, een organisatie waarbij iedereen die het wil een stukje Schotse grond kan kopen in natuurgebied Glencoe Wood, van 1 tot 1.000 vierkante voeten, omgerekend 93 vierkante meter.

De perceeltjes worden bewust klein gehouden zodat de eigenaren er feitelijk niet meer kunnen doen. Dat is ook niet de bedoeling, want de opbrengst gaat namelijk naar het natuurbehoud in het gebied.

Titel

Wie een stukje koopt of krijgt, krijgt als bewijst een certificaat én een symbolische titel: Lord of Lady van Glencoe. Kopers krijgen er ook instructies bij hoe ze hun stukje eigendom kunnen bezoeken.

Dat Highland Titles nu een stukje Schotland schenkt aan Amerikanen is natuurlijke een handige publiciteitsstunt voor de organisatie. Maar vele Amerikanen zijn nog trots op hun Schotse roots. Scotland in Connecticut werd in het jaar 1700 gesticht door de Schot Isaac Magoon. De inwoners zijn nog altijd trots op hun Schotse roots en vieren dat nog jaarlijks door een Highland-festival te organiseren.

Meest gelezen