Videospeler inladen...

Jaak Pijpen: “We behandelen honden te veel als mens. Een hond moet de laagste plaats krijgen in een gezin”

Meer dan 50.000 mensen tekenden intussen een onlinepetitie om de hond te redden die vrijdag 12 schoolkinderen heeft gebeten. Social media worden overspoeld met steunbetuigingen. Waarom voelen zo veel mensen zich begaan met het lot van een hond? Jaak Pijpen, hoofdredacteur van “Woef”, reageerde in "De afspraak": “Honden worden de laatste jaren beschouwd als een volwaardig gezinslid. Maar we moeten opletten dat de slinger niet doorslaat naar de verkeerde kant.”

Het lot van Uscko, de bekende Mechelse herder die vrijdag 12 lagere schoolkinderen aanviel op de speelplaats, ligt in handen van het stadsbestuur van Beringen. Zij zullen normaal morgen beslissen wat er moet gebeuren: krijgt de hond een spuitje, gaat hij terug naar zijn baasjes of wordt hij bijvoorbeeld ingeschakeld als politiehond? 50.000 mensen tekenden alvast een petitie om Uscko een tweede kans te geven.

Jaak Pijpen ziet de laatste jaren een tendens dat honden te veel gezien worden als volwaardig gezinslid. “Er is het gevaar dat je je hond te veel als een mens gaat behandelen. Je mag hem niet te veel bruuskeren, hij moet zacht aangepakt worden enzovoort”, zegt Pijpen in "De afspraak". “Wij pleiten voor een rangorde. Toen honden vroeger in het wild leefden, was er ook een rangorde in zijn roedel. Als de hond in een gezin komt, moet hij de allerlaagste plaats krijgen. Dat gebeurt tegenwoordig minder en minder.”

We moeten onze kinderen leren dat een hond geen levend knuffeldier is

Chris Dusauchoit

Chris Dusauchoit zei op Radio 1 in "De wereld vandaag" dat kinderen misschien niet voldoende op de hoogte zijn van hoe ze met een hond moeten omgaan. “Als ik met mijn hond op een terras zit, gebeurt het veel te vaak dat er vanuit het niets een kindje opduikt dat, zonder het mij te vragen, aan mijn hond begint te frunniken. We moeten aan onze kinderen leren dat een hond geen levend knuffeldier is waarmee je doet wat je wil.”

Gebeten om te spelen?

Wat er precies gebeurd is op de speelplaats is niet duidelijk. Wellicht hapte Uscko vooral om te spelen en werd hij door weglopende kinderen nog meer opgejut. “Hoewel het een pup van 10 maanden oud is, kan hij al vrij stevig bijten”, volgens Jaak Pijpen. Dat zegt ook Chris Dusauchoit: “Als zo’n Mechelse herdershond echt doorbijt, hadden we te maken gehad met gruwelijke verminkingen.” Beiden zijn wel van mening dat het baasje van Uscko verantwoordelijk is voor deze traumatische ervaring voor de kinderen. De hond had niet mogen ontsnappen. 

Dierengedragstherapeut Dany Grosemans heeft Uscko onderzocht en heeft zijn bevindingen intussen overgemaakt aan het stadsbestuur. Het verslag zou positief zijn, maar het stadsbestuur heeft het laatste woord en beslist waarschijnlijk morgen. 

Meest gelezen