Videospeler inladen...

Liberale politievakbond: "Voorstel De Wever over politievrijwilligers is helemaal geen oplossing"

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil dat de politie in de toekomst vrijwilligers kan inzetten die zouden kunnen bijspringen voor bepaalde politietaken. Vincent Houssin van de liberale politievakbond VSOA reageert afwijzend. "Men houdt zich niet bezig met de essentie van de zaak: voldoende mensen aanwerven", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De Wever pleit om tijdens de volgende regeerperiode een wettelijk kader uit te werken voor politievrijwilligers . Daardoor zouden bijvoorbeeld gepensioneerde politiemensen of ex-militairen de politie kunnen bijstaan. "Wij hebben heel veel evenementen in de stad Antwerpen. Een politie-inspecteur vind ik net iets te goed opgeleid en te duur om gewoon aan een nadarhek te staan. Daar zou je een vrijwilliger voor kunnen aantrekken", legt de burgemeester van Antwerpen uit.

Daardoor zou de politie zich meer kunnen bezighouden met kerntaken, luidt de redenering. "Die mensen zouden samenwerken met politie-inspecteurs en hen op geen enkel moment vervangen. Wij gaan aanvullen en niet afbouwen", klinkt het.

Maar de vakbonden zijn niet tevreden. "Het zou helemaal geen oplossing zijn", zegt Vincent Houssin van de VSOA. "Hetgeen ze nu voorstellen zijn ongewapende mensen die een zeer korte opleiding zouden hebben. Dat is helemaal niet kwaliteitsvol. En in tijden van terreur en geweld tegen politie, vraag ik me af waar men zich mee bezighoudt."

Volgens Houssin steekt men nu "veel energie in een plan", maar houdt men zich niet bezig "met de essentie van de zaak: voldoende mensen aanwerven". "We hebben indertijd al aan alle partijen gevraagd om hierover rond de tafel te zitten, maar het blijft stil aan de overkant."

Crombez: "Doet politieambt oneer aan"

SP.A-voorzitter John Crombez vindt dat het voorstel van Bart De Wever "oneer doet aan het politieambt". "Vandaag en in periode van terreurdreiging zijn er 4.000 politiemensen te kort. Het antwoord van Bart De Wever is meer vrijwilligers inzetten", schrijft Crombez op Twitter.

Ook Kristof Calvo van Groen gaat in tegen het plan van De Wever: "Vrijwilligers zijn in staat tot heel veel. Maar politiewerk is specialistenwerk met opleiding en loon. Zeker een burgemeester moet dat weten."

Regeringspartij Open VLD heeft wel oren naar het voorstel. "Onze burgers verdienen professionele en kwalitatieve dienstverlening van de politie, dat is de essentie. De expertise, ervaring en kennis van burgers kunnen een pluspunt zijn, maar dan wel om het niveau van de dienstverlening te verhogen. Het is  dus belangrijk dat we duidelijke standaarden uitwerken", reageert staatssecretaris en lijsttrekker voor Open VLD in Antwerpen Philippe De Backer.

Videospeler inladen...

Meest gelezen