Matteo Simoni wordt getipt als beloftevolle Europese acteur

Matteo Simoni is een van de European Shooting Stars voor 2018. De acteur maakt deel uit van een selectie van 10 beloftevolle jonge Europese acteurs en actrices die tijdens het Filmfestival van Berlijn (15-25 februari) worden voorgesteld. 

Simoni komt daarmee terecht in een rij van internationale film- en tv-sterren zoals Rachel Weisz, Carey Mulligan, Alicia Vikander en Daniel Craig, die eerder geselecteerd werden voor de Shooting Stars. Voor België werden onder anderen Jérémie Renier (2002), Matthias Schoenaerts (2003), Kevin Janssens (2007) en Martha Canga Antonio (2016) in het verleden als Shooting Stars verkozen. 

De jury koos voor Matteo Simoni "omdat hij vol met leven zit en in staat is om zich het schijnbaar onmogelijke meester te maken". De jury prijst Simoni verder voor zijn "genuanceerde verscheidenheid aan uitdrukkingen die hem in staat stelt om zowel de zwarte humor als de dramatische kant van "Patser" met lef en overtuiging te brengen".

Simoni was al te zien in een hele reeks films, tv-reeksen en theaterstukken. In 2008 richtte hij samen met o.a. Stef Aerts, Marie Vinck en Bart Hollanders het theatergezelschap FC Bergman op. Hij is het meest bekend als het personage Smos uit de tv-reeks "Safety first" (foto in tekst) en van zijn vertolking van Rocco Granata in de film "Marina" van Stijn Coninx. Recent was hij te zien in de reeks "Callboys".

In 2018 zal hij in de bioscoop te zien zijn in "Patser", de nieuwe film van Adil El Arbi en Bilall Fallah (die op 24 januari uitkomt). Op televisie zal hij te zien zijn in "De bende van Jan de Lichte", een historische fictiereeks van Robin Pront. 

Jonas Roosens

De volledige lijst

  • Luna Wedler, Duitsland
  • Franz Rogowski, Duitsland
  • Jonas Smulders, Nederland 
  • Alba August, Zweden
  • Matteo Simoni, België
  • Eili Harboe, Noorwegen
  • Matilda De Angelis, Italië
  • Michaela Coel, Verenigd Koninkrijk
  • Irakli Kvirikadze, Georgië
  • Reka Tenki, Hongarije

De tien acteurs worden in februari officieel voorgesteld tijdens het Internationaal Filmfestival van Berlijn. Ze zullen er deelnemen aan een vierdaags programma van workshops, persconferenties en ontmoetingen met experts uit de filmindustrie. Elk jaar kunnen 37 landen hun kandidaat voordragen. Een internationale jury van filmprofessionals kiest uit die kandidaten de tien Shooting Stars. 

Meest gelezen