Videospeler inladen...

Michel: "Vakbonden en oppositie zaaien angst door leugens te verspreiden"

Premier Charles Michel (MR) verwijt de vakbonden en de oppositie dat ze "leugens" en "fake news" verspreiden over de pensioenhervormingen van de regering. "We gaan meer inspanningen doen om onze hervorming beter aan de mensen uit te leggen." In een reactie reageert Marc Leemans van het ACV dat de berekeningen van de vakbonden wel degelijk solide zijn.

"We hervormen onze economie, maar een sterke economie is niet ons einddoel", aldus Michel. "Het is een instrument voor meer sociale cohesie. De hervormingen zorgen voor de zekerheid dat we niet naar een algemene verarming gaan."

Volgens Michel zijn de gevolgen van de hervormingen ook al duidelijk: "Sinds het begin van deze legislatuur zijn er 170.000 extra jobs gecreëerd", zegt Michel. "We hebben een taxshift die voor meer koopkracht zorgt en we hebben de sociale enveloppe verhoogd. Om de pensioenen betaalbaar te houden nemen wij onze verantwoordelijkheid op."

Volgens Michel worden er veel leugens verspreid over de pensioenhervorming. "Ik gebruik hier heel duidelijk het woord leugens", zegt Michel. "Sommige vakbonden en politieke partijen uit de oppositie proberen angst te zaaien door leugens te verspreiden. Dat moeten we tegengaan. De regering zal meer inspanningen leveren om de bevolking uit te leggen wat we beslist hebben, zodat de mensen niet meer ongerust zijn."

ACV: "Onze berekeningen zijn solide"

De vakbonden ontkennen dat ze onrust zaaien en "fake news" verspreiden over de pensioenen, zoals premier Michel zegt. "Onze berekeningen zijn solide", zegt ACV-voorzitter Marc Leemans. "Men grijpt in in de pensioenen van tienduizenden mensen."

"De informatie die wij geven, is gebaseerd op beslissingen van de nationale pensioencommissie, maatregelen die de regering al nam en die in het Staatsblad zijn gepubliceerd, en maatregelen uit ontwerpteksten", zegt Leemans. Volgens de vakbondsman zullen sommige pensioenen met 250 tot 300 euro per maand dalen. "Als we de regering laten doen met haar puntensysteem voor de pensioenen, zullen de mensen het verschil wel zien."

Volgens de ACV-voorzitter zoekt de regering het geld bij de verkeerde mensen. "Tegen 2020 wil men 265 miljoen euro besparen in de pensioenen, terwijl de effectentaks maar 250 miljoen moet opbrengen. Men treft de gewone mensen in plaats van de vermogenden", zegt hij. "Wij willen een pensioen dat een leefbare oude dag toelaat. Dat is nu onzeker geworden."   

Meest gelezen