Avalon.red. All rights reserved.

Miljardendeal in de maak: Belgische Greenyard dicht bij overname van Amerikaanse Dole Food

De Belgische groente- en fruitreus Greenyard voert "vergevorderde onderhandelingen" voor de overname van de Amerikaanse fruit- en groenteproducent Dole Food. Dat heeft het bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver bevestigd. Het zou mogelijk gaan om een miljardendeal.

Dole is één van de grootste producenten wereldwijd van bananen en ananassen. Greenyard zelf is in 2015 ontstaan uit een fusie van Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest. De beursgenoteerde groep doet zowel in verse groenten en fruit, diepvries, conserven, bereidingen, bloemen en planten en substraten.

Het levert onder meer aan de grootste supermarkten van Europa. Greenyard is met meer dan 9.000 werknemers actief in 25 landen wereldwijd en draait een jaaromzet van ongeveer 4,25 miljard euro. De familie Deprez controleert 49,3 procent van de aandelen, zo blijkt uit de website.

Gisteren lekte uit dat Greenyard gesprekken voert met Dole, ook al wou niemand bij Greenyard, gecontroleerd door zakenman Hein Deprez, dat bevestigen. Maar vandaag geeft het bedrijf toe dat het "vergevorderde onderhandelingen" voert. 

"Maar momenteel is er nog geen definitieve overeenkomst bereikt en er is geen garantie dat de onderhandelingen zullen uitmonden in een transactie tussen beide ondernemingen", aldus nog de groep van ondernemer Hein Deprez.  Greenyard zegt nog zich verzekerd te hebben van voldoende financiering en vertrouwen te hebben in haar vermogen om de transactie af te ronden met een evenwichtige financiering indien er een definitieve overeenkomst zou worden bereikt.

Als de overname lukt wordt Hein Deprez de grootste groente- en fruithandelaar ter wereld. Greenyard zelf is al een van de grootste fruit- en groenteverwerkers van de wereld, en Dole is een van de grootste spelers op de markt van bananen en ananassen.

Meest gelezen