Pensioenminister Bacquelaine: "We hebben het gemiddelde pensioen verhoogd"

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) zegt dat de vakbonden de bevolking "misinformeren". "We hebben de gemiddelde pensioenen net opgetrokken", zegt hij bij RTBF radio. "Deze regering heeft als eerste een pensioencomité opgericht, daarmee hebben de sociale partners meer inspraak dan ooit."

"Ik ben voor het recht op vrije meningsuiting, daar hoort het recht bij om te manifesteren", begint Daniel Bacquelaine zijn interview bij "Matin première". Tot daar het begrip voor de vakbonden. Bacquelaine onderstreept dat met de pensioenhervorming "het gemiddelde pensioen stijgt, met extra aandacht voor de zwaksten."

De federale regering heeft een pensioenhervorming aangekondigd. In de toekomst krijgen we een systeem met "punten". Hoe hoger het aantal punten, hoe hoger het pensioen. Een carrière duurt voortaan 45 jaar, wie 45 jaar heeft gewerkt mag met pensioen. Maar wie langer werkt zal meer punten krijgen. Ook zware beroepen krijgen extra punten.

"Het huidige pensioensysteem is eenvoudig en transparant", aldus Bacquelaine. "Je kan nu op de website van MyPension hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd. Dat was nooit eerder zo eenvoudig."

"We hebben ook een pensioencomité opgericht, waarin we met de sociale partners blijven overleggen hoeveel punten we toekennen. De vakbonden hebben dus nog nooit zo veel inspraak gehad in het pensioendebat. Maar het blijft natuurlijk de regering die beslist."

"We moeten het Europees gemiddelde bijbenen"

Volgens Bacquelaine kan België op dit moment geen goed pensioenrapport voorleggen. "Een gemiddelde carrière in België duurt op dit moment 32 jaar, terwijl het gemiddelde in Europa 35 jaar is. In Nederland is het zelfs 39 jaar."

Als België competitief wil blijfen, zullen we die achterstand dus moeten inhalen volgens de minister.

Meest gelezen