MIVB kiest Poolse bedrijf Solaris als leverancier elektrische gelede bussen

De raad van bestuur van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB heeft het Poolse bedrijf Solaris aangeduid als leverancier van 25 elektrische gelede bussen. Solaris zal ook het oplaadsysteem op het MIVB-net bouwen. De nieuwe bussen zullen in de loop van 2019 in de Brusselse straten opduiken.

Het bedrijf Solaris zal 25 bussen leveren van het type "opportunity charging" met lage vloer en 100 procent elektrische aandrijving. De raamovereenkomst heeft een looptijd van 4 jaar. De totale aankoopprijs van de voertuigen en het laadsysteem bedraagt 21 miljoen euro. Er waren verschillende kandidaten om de bussen te leveren, maar uiteindelijk diende Solaris als enige een offerte in.

Met de aankoop van de bussen zet de MIVB haar intenties voort om praktische operationele ervaring op te doen met deze nieuwe technologie in volle ontwikkeling. Zoals verschillende andere Europese steden besliste Brussel een proefproject op te starten voor de exploitatie van volledig elektrische buslijnen.

De 25 elektrische bussen worden getest op het nieuwe, toekomstige traject van lijn 64, dat Bordet verbindt met de Naamsepoort. Elk eindpunt krijgt twee snelle laadpunten en er komen 25 nachtelijke laadpunten waar de bus overdag en 's nachts kan opladen.

In juni bestelde de MIVB al zeven elektrische midibussen van het type "overnight charging" bij Solaris en in september duidde ze Bluebus van de Bolloré-groep aan voor de levering van de vijf elektrische standaardbussen, eveneens van het type "overnight charging".

Meest gelezen