N-VA Leuven wil enkel nog pizzakoeriers op fietsen

In Leuven heeft N-VA-gemeenteraadslid Fred Debrun gisteravond tijdens de gemeenteraad zijn beklag gedaan over de overlast die pizzakoeriers op bromfietsen veroorzaken. Hij pleit ervoor dat de stad een engagementsverklaring voorlegt aan de uitbaters van pizzazaken en hen door middel van premies zou proberen te overtuigen om over te schakelen op gewone fietsen.

Debrun gaf als voorbeeld dat de verkeersvrije Grote Markt om de haverklap wordt verstoord door snel rijdende bromfietsen van pizzazaken uit de nabijgelegen Kortestraat. Die veroorzaken volgens het gemeenteraadslid niet alleen gevaarlijke situaties, er speelt ook de luchtvervuiling. Het probleem in de Leuvense binnenstad en meer bepaald in voetgangerszones wordt steeds erger, vindt hij.

Daarom pleit Debrun ervoor dat het stadsbestuur de betrokken pizzazaken probeert te overtuigen om over te stappen op fietsen. In een stad als Leuven zijn fietsers volgens hem even snel ter plaatse als brommers. Burgemeester Louis Tobback (SP.A) antwoordde tijdens de gemeenteraad dat de stad niet veel meer kan doen dan de politie in te zetten om de bestuurders van de bromfietsen de verkeersregels te doen respecteren. Hij is er overigens niet van overtuigd dat de overstap naar het fietsen zoveel zou oplossen. Hij verwees naar de fietskoeriers van Deliveroo die eveneens veel overlast veroorzaken. "Als deze fietskoeriers iets willen verdienen moeten zij zich zeer snel verplaatsen. Ik hoop dat zij zich snel syndicaal zullen organiseren om aan hun slecht sociaal statuut iets te doen", aldus Tobback.

Meest gelezen