Nieuw rapport over Rohingya: "Soldaten in uniform moordden een heel dorp uit"

De geruchten over een massamoord in het dorp Tula Toli deden al langer de ronde. Maar nu pas komt Human Rights Watch met een uitgebreid rapport, gebaseerd op de getuigenissen van een twintigtal overlevenden. En die zijn duidelijk: het gaat om een geplande massammoord. 

Het zijn gruwelijke verhalen van een twintigtal overlevenden uit Tula Toli, een dorp in Rakhine, aan de grens met Bangladesh. Op 30 augustus vielen enkele honderden soldaten in uniform het dorp binnen. Alle dorpelingen moesten bijeenkomen op de oever bij de rivier. Daar begonnen de soldaten aan een systematische moordpartij. 

De mannen moesten knielen in het zand. Dan werden ze neergeschoten en afgemaakt met machetes. Hun lichamen werden op een hoop gegooid.   

Eerst werden de mannen gescheiden van de vrouwen en de kinderen. Ze moesten knielen in het zand en werden dan neergeschoten of afgemaakt met machetes. Baby's en kleuters werden uit de armen van hun moeder gerukt en levend in de rivier of in het vuur gegooid.  De moordparij duurde anderhalf uur, zeggen getuigen.  

Urenlange mishandelingen en verkrachtingen

Nadien werden de vrouwen en kinderen opgesloten in de huizen. Daar werden ze mishandeld en soms urenlang verkracht. Nadien staken de soldaten de huizen in brand. Enkele vrouwen slaagden erin uit de vuurzee te ontsnappen. Zij zijn de enige overlevenden van de slachtpartij. 

Ik hoorde  vrouwen en kinderen schreeuwen in de huizen. Ze konden niet ontsnappen aan het vuur. 

Human Rights Watch verzamelde hun getuigenissen en vergeleek ze met satellietbeelden. Daaruit blijkt dat Tula Toli volledig is platgebrand. Dorpen in de buurt, met een boeddhistische bevolking, zijn nog intact. Brad Adams, de directeur van Human Rights Watch Azië is formeel: "De wrede en systematische manier waarop de militairen de moorden en verkrachtingen uitvoerden wijst erop dat deze slachtpartij op voorhand was gepland." 

De link naar het originele rapport hieronder:

Human Rights Watch roept de overheid en het leger in Myanmar op om onmiddellijk te stoppen met de etnische zuiveringen. "De Verenigde naties en buitenlandse regeringen moeten ervoor zorgen dat de verantwoordelijken voor deze zware misdaden in ter verantwoording worden geroepen." zegt Brad Adams. "Het geweld veroordelen is niet genoeg."

Meest gelezen