Videospeler inladen...

OCAD-chef: "Als Tarik Jadaoun informatie zou hebben, mag u er gerust op zijn dat we die informatie hebben"

Als de Belgische IS-strijder Tarik Jadaoun inderdaad informatie zou hebben, dan "mogen we er gerust op zijn" dat het OCAD die informatie heeft. Dat heeft Paul Van Tigchelt , de chef van het orgaan voor de dreigingsanalyse, gezegd in "De afspraak". Hij vindt het ook niet kunnen dat mensen als Jadaoun een forum krijgen in de media.

Tarik Jadaoun zit momenteel vast in een Iraakse gevangenis. In een gesprek met VRT-journalist Rudi Vranckx zei de IS-strijder onlangs over informatie te beschikken waar de Belgische geheime dienst grote zaken mee zou kunnen bereiken.

"Hetgeen wat over dat geval gezegd is, zou wel eens dicht bij de waarheid kunnen zitten. Als meneer Jadaoun Tarik informatie zou hebben, dan mag u er gerust op zijn dat we die informatie momenteel hebben", reageert OCAD-chef Van Tigchelt. Met andere woorden: voor het OCAD is de terugkeer van Jadaoun naar België niet nodig om aan informatie te geraken.

Van Tighelt geeft verder kritiek op de media. "Ik vind het niet aangewezen dat een persoon van dat carrure zo'n forum krijgt in de pers. In eerste instantie voor de slachtoffers van terreur. Voor hen is dat niet aangenaam om te zien. Bovendien overleeft IS bij wijze van propapanda. Wij moeten vermijden om via de media daar een megafoon van te zijn."

"Het wordt moeilijker op alle niveaus"

Het OCAD analyseert de (terreur)dreiging in ons land. Volgens chef Van Tighelt is het op alle niveaus moeilijker geworden. "De laatste aanslag in Europa door een cel uitgestuurd vanuit Irak/Syrië, waren de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Sindsdien hebben we het fenomeen van homegrown terrorist fighters zien groeien: mensen die niet in de conflictzone van Syrië en Irak zijn geweest, maar die wel worden aangestuurd door de IS-propaganda om hier aanslagen te plegen. Het dreigingsbeeld is zo diffuser en complexer geworden. Het kan overal gebeuren, niet alleen in hoofdsteden. Iedereen kan het slachtoffer worden."

De veiligheidsdiensten, de politie en het federaal parket zijn het afgelopen jaar overigens in verschillende dossiers tussengekomen waarin er aanwijzingen waren dat zulke homegrown terrorist fighters mogelijk terroristische plannen hadden. Maar of er daarmee echt een aanslag is verijdeld, wil Paul Van Tigchelt niet gezegd hebben. 

"Momenteel geen aanwijzigingen dat Syriëstrijders met terreurplannen willen terugkeren"

Op dit moment heef het OCAD geen aanwijzingen dat er Syriëstrijders zouden willen terugkeren om hier aanslagen te plegen. "Het waren dit jaar vooral vrouwen met kinderen die zijn teruggekeerd", aldus Van Tigchelt. "Met het instortende kalifaat hadden ze geen toekomstperspectief meer, het kind was ziek, ze waren gedegouteerd, ze misten hun familie... Ik wil dat zeker niet minimaliseren. Men denkt altijd aan terroristen, maar daar waren ook schrijnende verhalen bij."

Meest gelezen