Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ook in Argentinië pensioenprotest: 50 gewonden

Ook in Argentinië staat een pensioenhervorming in de steigers. Maar het verzet daartegen is groot. Bij gewelddadig protest in de hoofdstad Buenos Aires raakten zeker 50 mensen gewond. 

Terwijl het parlement in Buenos Aires discussieerde over de pensioenhervorming, vernielden boze betogers de omheining rond het parlement. De politie werd bekogeld met stenen, flessen en voetzoekers. Daarbij raakten minstens 15 politieagenten en tientallen betogers gewond.  De geplande hervorming zou de pensioenen van 17 miljoen Argentijnen doen dalen. 

Een eerdere zitting van het parlement werd donderdag geschorst nadat een betoging uit de hand liep.  Het wetsvoorstel werd aangepast en zou aan de laagste pensioenen een bonus uitkeren.  Maar dat is niet voldoende voor de grote vakbonden.  Die riepen een 24-urenstaking uit en kwamen opnieuw de straat op. 

Kreunende economie en gapend overheidstekort

De geplande pensioenhervorming maakt deel uit van de ambitueze plannen van de conservatieve president Macri. Die wil de kreunende Argentijnse economie nieuw leven inblazen en komaf maken met het genereuze uitgavenbeleid van zijn voorgangers.  Maar de Argentijnen zien vooral de gevolgen voor hun eigen toekomst: "We zullen langer moeten werken voor minder pensioen", aldus een van de betogers.  

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen