Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Politiechef Charlottesville stapt op

Alfred Thomas, de hoofdcommissaris van het Amerikaanse Charlottesville (Virginia), is opgestapt. Dat doet hij na de publicatie van een kritisch rapport over de manier waarop de politie reageerde op de ultranationalistische manifestatie van 12 augustus in de stad, waarbij een antiracistische tegenbetoger omkwam.

"Alfred Thomas heeft vandaag aangekondigd dat hij met pensioen gaat. Zijn pensioen gaat onmiddellijk van kracht", luidt het in een mededeling van de stad Charlottesville. Thomas is een luchtmachtveteraan die eerder al aan het hoofd stond van de politie in Lexington (Virginia). In mei 2016 ging hij aan de slag in Charlottesville. Hij was er de eerste zwarte hoofdcommissaris. "Niets in mijn carrière heeft mij meer trots gebracht dan het dienen als hoofdcommissaris voor Charlottesville", reageert Thomas zelf.

Het vertrek van Thomas komt iets meer dan twee weken na het verschijnen van een onafhankelijk rapport over het optreden van de politie tijdens de omstreden betoging van 12 augustus, waarbij aanhangers van de Ku Klux Klan en andere ultranationalistische bewegingen op straat kwamen. Een 32-jarige vrouw kwam om toen een blanke nationalist inreed op een tegenbetoging. Het 207 pagina's tellende rapport besloot onder meer dat de politie van Charlottesville niet voorbereid was, de juiste training miste en een gebrekkig plan had opgesteld om het hoofd te bieden aan de manifestatie. Daarnaast verweet het rapport Thomas dat hij het onderzoek naar het politieoptreden zou hebben willen hinderen.

Meest gelezen