Puigdemont doet vanuit Brussel laatste oproep om te stemmen voor zijn partij

Carles Puigdemont, de afgezette minister-president van Catalonië, heeft vanuit Brussel een laatste oproep gelanceerd aan de Catalanen om voor zijn partij te stemmen. Donderdag trekken de Catalanen naar de stembus om hun volksafgevaardigden te kiezen.

"De regionale verkiezingen van 21 december zijn geen kwestie van politieke kleur of personen, maar een kwestie van waardigheid", zei Puigdemont in een videoboodschap. "Dit keer gaat het er niet om wie de verkiezingen wint, maar of het land wint, of Rajoy", zei hij nog.

De toespraak werd uitgezonden vanuit Brussel en in Barcelona volgden honderden aanhangers zijn toespraak via een groot tv-toestel. De toespraak werd ook uitgezonden via sociale media.

Puigdemont kwam op 30 oktober naar België met enkele van zijn afgezette ministers. Tot op vandaag verblijft Puigdemont in ons land, meer bepaald in Sint-Pauwels, in Oost-Vlaanderen.

In Spanje wordt hij vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Het Spaanse parket had via een Europees arrestatiebevel om zijn overlevering gevraagd, maar trok dat op 5 december in. 

Donderdag 21 december worden de kaarten opnieuw geschud en zal duidelijk worden of Puigdemont zijn hand niet overspeeld heeft. Ongeveer 5,5 miljoen Catalanen zijn stemgerechtigd. 

Meest gelezen