Rechter zet licht op groen voor groepsvordering van Test-Aankoop tegen VW

De groepsvordering die consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft aangespannen naar aanleiding van het sjoemelsoftwareschandaal bij het Duitse autoconcern Volkswagen, is ontvankelijk. Dat heeft de Brusselse rechtbank van eerste aanleg beslist.

Bij de groepsvordering mag Test-Aankoop bovendien alle consumenten vertegenwoordigen die sinds 1 september 2014 een wagen met sjoemelsoftware aankochten (nieuw of tweedehands), voegt de consumentenorganisatie toe.

De rechter aanvaardde het pleidooi van Test-Aankoop voor zo'n "opt out"-procedure. Alleen wie uitdrukkelijk meldt dat hij niét wil deelnemen aan de groepsvordering, wordt uitgeschreven.

De groepsvordering, die in juni 2016 werd opgestart, is gericht tegen de Volkswagen-groep en VW-invoerder D'Ieteren. Test-Aankoop wil er een compensatie voor de betrokken Belgische consumenten mee verkrijgen.      Voor de mensen die vóór september 2014 een "sjoemelwagen" kochten, loopt er een aparte, individuele procedure.

300.000 Belgische auto's

Volkswagen gaf eind 2015 toe dat het autoconcern wereldwijd 11 miljoen dieselauto's uitgerust had met sjoemelsoftware, waardoor de schadelijke uitstoot bij tests kon worden gemanipuleerd.

D'Ieteren gaf eerder mee dat in België meer dan 300.000 voertuigen betrokken zijn van de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda. Ongeveer drie vierde heeft volgens D'Ieteren al een update gekregen.  

Meest gelezen